ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ IOYNIO

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ, ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ, ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του Γρηγοριανού (Νέου) Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημέρες.
Αρχικά ήταν ο τέταρτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Μετά την αναμόρφωσή του, από τον Νουμά Πομπίλιο, έλαβε την έκτη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, ημερολόγιο. Τη θέση αυτή διατηρεί μέχρι σήμερα.
Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο δωδέκατος μήνας, ονομάζονταν Σκιροφοριών και είχε διάρκεια 29 ημέρες. Αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 22 Ιουνίου.
Το όνομά του το πήρε από τη σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno. Θεωρείται η προστάτιδα του οίκου και του γάμου, στον οποίο είναι αφιερωμένος αυτός ο μήνας. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομά του οφείλεται στον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, τον πρώτο Ύπατο που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στη Ρώμη τον 5ο αιώνα π.Χ.
Τον Ιούνιο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το Βόρειο Ημισφαίριο, που πρακτικά σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού.
Μεγάλη θρησκευτική γιορτή του μήνα είναι η Πεντηκοστή. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας την πεντηκοστή ημέρα από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Θεολογικά η ημέρα αυτή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...