Πολίτες πειραματόζωα

Από: http://www.kathimerini.gr/693287/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/polites-peiramatozwa

Του Σωκράτη Τσιχλια

Στις δυτικές δημοκρατίες των εταιρειών και στον πολιτισμό του «θαυμαστού νέου κόσμου» των άφθονων τεχνολογικών ανακαλύψεων, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που συνήθως λανθάνει. Οι πολίτες μετατρέπονται χωρίς τη θέλησή τους σε πειραματόζωα, καθώς η τυραννική δίψα για αποσβέσεις και κέρδη οδηγεί τους πολυεθνικούς κολοσσούς να ρίχνουν στην «αγορά» προϊόντα, οι επιπτώσεις των οποίων στην υγεία των πολιτών δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικώς με επάρκεια. Εννοείται ότι οι πιθανοί κίνδυνοι, αόρατοι και μακροχρόνιοι, αρχίζουν να γίνονται γνωστοί όταν το προϊόν έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, οπότε τα όποια προβλήματα πιθανόν δημιουργεί αγνοούνται από τον καταναλωτή. Πρακτικά παίρνουμε το ρίσκο να... παραμένουμε πειραματόζωα. Στην αυτονόητη «αρχή της προφύλαξης», αναγνωρισμένη από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, στηρίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, σε μια γενναία έκθεση-σοκ για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις πιθανές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Ο Συνήγορος θεωρεί πως, εφόσον οι έρευνες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας δεν έχουν καταλήξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να αναθεωρηθεί τόσο το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης των κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές όσο και τα περίφημα όρια επικυνδυνότητας της έντασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Τα οποία, όπως αναφέρει το πόρισμα του Συνηγόρου, φθάνουν στην Ελλάδα τα 33 βολτ το μέτρο, ενώ στην Ελβετία τα 4, στην Ιταλία τα 6 και στην Αυστραλία τα 17... H εποχή μας είναι γεμάτη προκλήσεις και κοσμογονικές επιστημονικές ανακαλύψεις... Το θέμα είναι εάν στο κέντρο τους ύψιστη αξία παραμένει η ανθρώπινη ζωή.
Το θέμα είναι εάν, θαμπωμένοι από τη λάμψη μιας σχεδόν θεϊκής ψευδαίσθησης που δίνει στον άνθρωπο η ίδια του η γνώση, θα επιτρέψουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης να εξελίσσονται σε μικρούς και μεγάλους εφιάλτες...
Πριν από λίγα χρόνια γίναμε πειραματόζωα στο μεγάλο πείραμα της βιομηχανίας κρέατος να μετατρέψει τα βοοειδή από χορτοφάγα σε κρεατοφάγα. O φόβος, η οικονομική καταστροφή και οι άγνωστες επιπτώσεις της νόσου των τρελών αγελάδων στη ζωή μας ήταν το αποτέλεσμα του «πειράματος». Το επόμενο πείραμα για την Ευρώπη είναι η ελεύθερη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Εννοείται ότι και πάλι είμαστε πειραματόζωα... Ισως ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να διαβάσει με προσοχή τα πορίσματα του 4ετούς πειράματος της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας, του μεγαλύτερου στην ιστορία των μεταλλαγμένων.
Τα συμπυκνώνει, πάντως, με καθαρότητα ο δρ Τζο Πέρι, ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα, στη συνέντευξή του στο σημερινό «OIKO»: «Τα μεταλλαγμένα δεν είναι συμβατά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα»... Θα τα καλλιεργήσουν όμως, κύριε Συνήγορε. Και μία ακόμη... λεπτομέρεια: H βιώσιμη ανάπτυξη και η βιοποικιλότητα είναι προϋποθέσεις για να υπάρξει και αύριο ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη.


Έντυπη Έκδοση Καθημερινής.


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...