Kωνσταντίνα Nικήτα: Ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή

Kωνσταντίνα Nικήτα: Ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή
Η λαμπρή Ελληνίδα επιστήμων, αφοσιωμένη σε ένα έργο που βρίσκεται στην αιχμή των διεθνών ερευνητικών προσπαθειών, καταφέρνει με μαεστρία να μην παραμελεί ούτε την οικογένειά της ούτε το συγγραφικό της έργο

Από τη Μαρία Διαμαντοπούλου
Φωτογραφία: Παναγιώτα Καραστεργίου

Αντικείμενό της, οι εφαρμογές της πληροφορικής στην ιατρική και τη βιολογία. Το τελευταίο επίτευγμα του εργαστηρίου της στο Πολυτεχνείο φέρνει πολύ καλά νέα για τους διαβητικούς: πρόκειται για την ανάπτυξη ενός εξωτερικού τεχνητού παγκρέατος, το οποίο, μετρώντας συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα χορηγεί στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης με τη βοήθεια αντλίας.

«Η αντλία θα ρυθμίζεται από προηγμένους υπολογιστικούς αλγόριθμους, που θα είναι κάθε φορά βασισμένοι στα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασθενούς. Τελικός στόχος αυτού του φιλόδοξου έργου είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοποριακή συσκευή που θα υποκαταστήσει την ελλιπή λειτουργία του παγκρέατος. «Η συσκευή που ανέπτυξε η ομάδα μας έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε εικονικούς ασθενείς, ενώ πριν από δύο μήνες εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε κλινικό περιβάλλον σε μια νεαρή ασθενή με διαβήτη τύπου 1. Η κλινική δοκιμή θα επεκταθεί σε περισσότερους ασθενείς πολύ σύντομα», λέει η Κωνσταντίνα Νικήτα.

Δεν είναι και μικρό το βιογραφικό της: καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου βιοϊατρικών προσομοιώσεων και απεικονιστικής τεχνολογίας, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, βραβευμένη με το βραβείο Μποδοσάκη για το έργο της στον τομέα εφαρμοσμένων θετικών επιστημών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, μέλος και σύμβουλος της συντακτικής επιτροπής κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών.

Παράλληλα, είτε ως πρόεδρος είτε ως μέλος της επιστημονικής/οργανωτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην περιοχή της βιοϊατρικής μηχανικής, έχει προσκληθεί σε διαλέξεις στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια βιοϊατρικής τεχνολογίας, ενώ είναι εθνικός εκπρόσωπος και συντονίστρια ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

Η Κωνσταντίνα Νικήτα ήταν η διοργανώτρια και πρόεδρος του 8ου διεθνούς συνεδρίου Βιοπληροφορικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας. «Πρόκειται για κατ' εξοχήν διεπιστημονικές περιοχές που συνδέουν τις επιστήμες της υγείας -όπως την ιατρική, τη φαρμακευτική και τη βιολογία- με την πληροφορική, τα μαθηματικά και τη διοίκηση. Επιστήμονες διεθνούς φήμης από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο μιλώντας για τις εντυπωσιακές εξελίξεις σε τομείς όπως η νευροπροσθετική, που μας φέρνουν πλέον πολύ κοντά στην εποχή κατά την οποία τα άτομα με αναπηρίες, παράλυση και μυϊκές ή οστικές δυσπλασίες, θα μπορούν να ζουν αυτόνομα και με ποιότητα ζωής που θα διαφέρει ελάχιστα από τη φυσιολογική.

Οι συνεργάτες της πάντως μιλούν με τα πιο θερμά λόγια για την ακεραιότητα και το ήθος της. Αλλωστε, διακρίνεται για την εργατικότητα, την ευγένεια, τη συνέπεια και τη μετριοφροσύνη της. Αφοσιωμένη στην επιστήμη της αλλά και στην οικογένειά της, φαίνεται ότι κατορθώνει να ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην απαιτητική επιστημονική της καριέρα και τον ρόλο της μητέρας. Απαραίτητη η αυστηρή οργάνωσή της αλλά και η αμέριστη υποστήριξη του συζύγου της. Της αρέσουν τα ταξίδια, αγαπά τον κινηματογράφο και τις κυριακάτικες βόλτες σε γκαλερί και μουσεία, ενώ δεν παραλείπει να παρευρίσκεται σε δημοπρασίες έργων ζωγραφικής και γλυπτικής.

πηγή: www.kathimerini.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...