Νέοι ρόλοι για το Ίντερνετ στην αγορά ψυχαγωγίας



Νέοι ρόλοι για το Ίντερνετ στην αγορά ψυχαγωγίας

Σε εναλλακτικό κανάλι διάθεσης περιεχομένου εξελίσσεται το Διαδίκτυο για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Το YouTube ανακοίνωσε την αποκλειστική συμφωνία ζωντανής μετάδοσης όλων των αγώνων του πρωταθλήματος κρίκετ της ινδικής Premier League για όλο το 2010. Μιλώντας για τη νεά συνεργασία, ο γενικός διευθυντής του Google India, τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη σε διάρκεια ζωντανή μετάδοση που θα έχει κάνει ποτέ η Google, σημειώνοντας παράλληλα πρωτιά και για την διαδικτυακή αγορά. Οι αγώνες, με βάση τη συμφωνία, θα μεταδίδονται παντού, εκτός από τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας και οι εξελίξεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά στο τηλεοπτικό τοπίο. Η Guardian αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να θέσει σε νέα βάση την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα, το YouTube έχει πραγματοποιήσει ζωντανές αναμεταδόσεις πολύ συγκεκριμένων γεγονότων, όπως η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Την ώρα που οι μεταμεσονύχτιες τηλεοπτικές συζητήσεις στις ΗΠΑ μάχονται να προβληθούν στην καλύτερη δυνατή ώρα, η «μετακόμιση» γεγονότων, εκπομπών και προγραμμάτων που παραδοσιακά προσελκύουν τηλεθέαση, όπως οι αθλητικοί αγώνες, στο Διαδίκτυο, έρχεται να εντείνει τη νευρικότητα των ιθυνόντων του τηλεοπτικού τοπίου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ακολουθήσει κάποιο συνδρομητικό μοντέλο ή αν θα παρέχεται δωρεάν στους χρήστες του YouTube. Το Hulu από την άλλη, η γνωστή υπηρεσία παρακολούθησης ταινιών στο Ίντερνετ, σκοπεύει να ξεκινήσει να χρεώνει για το περιεχόμενο της μέσα στο 2010.

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις προθέσεις της μητρικής News Corp, η εταιρεία ανακοίνωσε: «Είναι ώρα να ξεκινήσουμε να έχουμε έσοδα από την μετάδοση του περιεχομένου. Το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη δωρεάν προβολή περιέχει πολλά εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε το περιεχόμενο μας. Το Hulu θα πρέπει να παρέχει το περιεχόμενο στους χρήστες του με τέτοιο τρόπο που θα εκτιμούν την αξία του, είναι απαραίτητο να εξελιχθεί και να συμπεριλάβει το συνδρομητικό μοντέλο στο επιχειρηματικό του σχέδιο».

Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες του νέου μοντέλου και οι σχετικές χρεώσεις, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στέλεχος της Hulu έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες επισημαίνοντας ότι «οποιοδήποτε νέο μοντέλο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτό που εφαρμόζουμε σήμερα». Όπως και να 'χει όμως, αυτό που δεν αλλάζει είναι η πρόθεση για χρέωση μέρους του περιεχομένου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Εναλλακτικό κανάλι και για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο

Σε ένα άλλο κλάδο της αγοράς ψυχαγωγίας, τον κινηματογράφο, έχουν αρχίσει να εκφράζονται κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τη συμβολή του Ίντερνετ στη σωτηρία και τη βιωσιμότητα του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Η κεντρική ιδέα, που συνοψίζεται στην εναλλακτική διανομή ταινιών μέσω υπηρεσιών video-on-demand συνδρομητικών καναλιών και κυρίως του Ίντερνετ, έχει αναφερθεί από αρκετούς ανεξάρτητους παραγωγούς που εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου, πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση του Ίντερνετ ως καναλιού διάθεσης και προβολής των μικρού budget ταινιών θα επιτρέψει τη δημιουργία κερδών χωρίς το άγχος και τον ανταγωνισμό για την προβολή των ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Σήμερα, ο διανομέας πληρώνει στον παραγωγό ένα ποσό για την κυκλοφορία της ταινίας, που συχνά δεν καλύπτει τα έξοδα παραγωγής, με αποτέλεσμα τα όποια κέρδη να προέρχονται από το ποσοστό του παραγωγού στις εισπράξεις της ταινίας, που μπορεί και να μην αποδοθεί ποτέ αν η ταινία αποτύχει στα box offices.

Με την υιοθέτηση συστημάτων on-demand και κατεβάσματος των ταινιών από το Ίντερνετ, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη στόχευση κοινού και να αποφύγουν τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την προώθηση μιας ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, ισχυρίζονται πολλοί ανεξάρτητοι παραγωγοί. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή ωφελεί και τους διανομείς που θα προσεγγίσουν νέα κοινά έξω από τις αίθουσες και τις μεγάλες πόλεις.

Σίγουρα, οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες που μεγάλωσαν βλέποντας τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη, θέλουν να δουν και τις δικές τους δημιουργίες να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει ένας ανεξάρτητος παραγωγός στο Sundance «Αν το video-on-demand είναι αυτό που χρειάζεται για να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή, είμαι περισσότερο από διατεθειμένος να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, Gizmodo, Read Write Web

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...