Το Διαμάντι

πηγή: Savvidis kosmima.gr


Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Η αξία ενός διαμαντιού επηρεάζεται άμεσα από την σπανιότητα του. Τα τέσσερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και αξιολογούν ένα διαμάντι είναι: το κόψιμο του διαμαντιού (cut), δηλαδή το σχήμα του, το χρώμα του (color), η καθαρότητα του (Clarity) και τα καράτια του (Carat). Τα τέσσερα αυτά στοιχεία ονομάζονται και 4C από τα αρχικά των ξένων λέξεων cut, color, clarity και carat. Ακόμη και μία πολύ μικρή διαφορά σε σχέση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να μεταβάλλει πάρα πολύ την αξία ενός διαμαντιού. Το Kosmima.gr συνοδεύει όλα του τα κοσμήματα με διαμάντια και πολύτιμες πέτρες, με βεβαίωση των χαρακτηριστικών τους και εγγύηση από πτυχιούχο γεμολόγο. Παρακάτω ακολουθεί μία εκτενέστερη ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών.

Καθαρότητα (Clarity)
Η καθαρότητα του διαμαντιού είναι ένας συνδιασμός εγκλίσεων που υπάρχουν σε κάθε διαμάντι και το πόσο ορατά είναι. Οι εγκλίσεις αυτές είναι το κύριο στοιχείο διαχωρισμού μεταξύ των διαμαντιών. Οι παράμετροι που προσδιορίζουν την καθαρότητα είναι: το μέγεθος των εγκλίσεων, η θέση τους πάνω στο διαμάντι, το χρώμα τους, ο αριθμός τους και ο τύπος τους. Το εύρος της καθαρότητας ξεκινά από το άψογο, που συμβολίζεται με το σύμβολο (FL), έως και την κατηγορία (I3), η οποία περιλαμβάνει εγκλίσεις που γίνονται καθαρά ορατές με το μάτι. Ένα παράδειγμα για το πως μπορεί να είναι οι εγκλίσεις υπάρχει πιο κάτω:



Κόψιμο (Cut)
Η ανθρώπινη συνεισφορά στην ομορφιά ενός διαμαντιού είναι το κόψιμο του. Το κόψιμο ενός διαμαντιού επηρεάζει την αξία ενός διαμαντιού. Ένα καλοκομμένο διαμάντι επιτρέπει το φως να εισέρθει στο εσωτερικό του και να αντανακλαστεί από την κορυφή του, δημιουργώντας την λάμψη και την φλόγα του. Το διαμάντι μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος. Τα πιο διάσημα κοψίματα όμως φαίνονται στο παρακάτω σχήμα:



Ο διάσημος μαθηματικός Tolkowsky υπολόγισε τις αναλογίες των πλευρών του ιδανικού κοψίματος ενός διαμαντιού, η οποία του προσδίδει την ιδανική διασπορά φωτός και λάμψης. Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται αυτές οι αναλογίες:



Χρώμα (Color)
Η χρωματική διάκριση ενός διαμαντιού είναι σε έντονα χρωματισμένα διαμάντια και σε κανονικά. Η τιμή των έντονα χρωματισμένων διαμαντιών είναι πολύ υψηλότερη λόγω της σπανιότητάς τους. Τα κανονικά διαμάντια όμως είναι αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως. Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι, τόσο υψηλότερη είναι η αξία του. Παρακάτω υπάρχει ένα παράδειγμα των χρωμάτων του διαμαντιού:



Καράτια (Carat)
Το καράτι μετρά το βάρος ενός διαμαντιού. Ένα καράτι ισούται με 1/5 του γραμμαρίου ή περίπου 0,007 της ουγκιάς. Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει το πραγματικό μέγεθος ενός διαμαντιού:



Και τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά επηρεάζεουν την εμφάνιση και την αξία ενός διαμαντιού.



Τα διασημότερα Διαμάντια του κόσμου

The Cullinan
Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε έως και σήμερα είναι το "Cullinan", το οποίο βρέθηκε στη Νότιο Αφρική το 1905. Το καθαρό του βάρος ανέρχεται σε 3.106,75 καράτια (άκοπο) και είχε το μέγεθος ενός μήλου. Κόπηκε σε 106 μικρότερα διαμάντια που πήραν και αυτά το όνομά του, όπως το Cullinan I (Great Star of Africa), to Cullinan II (Lesser Star of Africa) το οποίο τοποθετήθηκε στην Βρετανική Βασιλική Κορώνα και σε άλλα 7 μεγάλλα διαμάντια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η συλλογή των διαμαντιών αυτών τοποθετήθηκε σε βαζάκια μαρμελάδας και θάφτηκε σε ένα χωράφι δίπλα στο κάστρο του Windsor στο Λονδίνο, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.

The Excelsior
Το Excelsior ανακαλύφθηκε και αυτό στη Νότιο Αφρική και ήταν στο ένα τρίτο του μεγέθους του Cullinan. Ζύγιζε 995 καράτια και ανακαλύφθηκε το 1893 από έναν μεταλλορύχο. Το όνομα Excelsior (Υπέρτερος) προήλθε από το περίεργο σχήμα του. Κόπηκε σε 21 μικρότερα διαμάντια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ζυγίζει 69 καράτια και ονομάστηκε Excelsior Ι.

The Regent
Το Regent ανακαλύφθηκε το 1701 στον ποταμό Kistna στην Ινδία και ζύγιζε 410 καράτια. Πουλήθηκε στον άγγλο Thomas Pitt, ο οποίος το έκοψε σε ένα μικρότερο διαμάντι σχήματος brilliant βάρους 140,50 καρατίων. Το 1717 πουλήθηκε στον Δούκα της Ορλεάνης ο οποίος ήταν αντιβασιλιάς (Regent) της Γαλλίας, από τον τίτλο του οποίου πήρε και το όνομά του. Το συγκεκριμένο διαμάντι χρησιμοποιήθηκε από πολλά διάσημα πρόσωπα της ιστορίας, όπως για την βασιλική κορώνα του βασιλιά Louis XV, για στολίδι μαλλιών από την βασίλισσα Marie, για στολίδι καπέλου από την Μαρία Αντουανέτα και σαν διακοσμητικό της λαβής του σπαθιού του Ναπολέωντα Βοναπάρτη. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

The Golden Jubilee
Το μεγαλύτερο γυαλισμένο διαμάντι του κόσμου ανευρέθηκε το 1986 και πρωτοπήρε την ονομασία Unnamed Brown. Αργότερα μετονομάστηκε σε Golden Jubilee, όταν αγοράστηκε από τον βασιλιά της Ταυλάνδης για την πεντηκοστή επέτειο της στέψης του. Το συγκεκριμένο διαμάντι που έχει χρώμα Fancy Κίτρινο-Καφέ, κόπηκε από τον Gabi Tolkowsky στα 545 καράτια.

The Centenary
Το Centenary ανακαλύφθηκε το 1988, και παρουσιάστηκε στην εκατοστή επέτειο της γνωστής De Beers και ζύγιζε 599 καράτια. Η De Beers ανέθεσε στον Gabi Tolkowsky την κοπή του, ο οποίος τελικά το έκοψε σε ένα μικρότερο διαμάντι βάρους 273 καρατίων. Παρά το μικρότερο του μέγεθος, το Centerary είναι ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο διαμάντι με μοντέρνο κόψιμο.

Τhe Hope Diamond
Το διαμάντι Hope, είναι ίσως το πιο διάσημο διαμάντι παρά το μικρό του βάρους που ανέρχεται στα 45,52 καράτια, λόγω της φήμης του για τις κακοτυχίες που προκάλεσε στους κατόχους του. Το συγκεκριμένο διαμάντι έχει ένα έντονο μπλε-βιολετί χρώμα και έχει αλλάξει δεκάδες χέρια αφού η πλειονότητα των κατόχων του είτε χρεοκόπησαν ή απεβίωσαν. Σήμερα το Hope βρίσκεται στη συλλογή του ινστιτούτου Smithsonian .

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...