«Πολύφερνη» νύφη η Forthnet για τέταρτη φορά

Του Βαγγελη Mανδραβελη / vmandravelis@kathimerini. gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, για άλλη μια φορά βρίσκεται στη μέση σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές, που ενδιαφέρονται ν’ αναλάβουν συμμετοχή στην εταιρεία.

Προχθές, η διοίκηση της Forthnet, σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με διάφορα επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds), τα οποία όμως δεν κατονόμασε. «Η εταιρεία ανακοινώνει ότι... ξεκίνησε ξεχωριστά προκαταρκτικές συζητήσεις με κάθε ένα από αυτά τα (επενδυτικά) κεφάλαια με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της σχετικής επένδυσης...», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι οι Aραβες μέτοχοι της Forthnet δεν πουλάνε τη συμμετοχή τους, αλλά όπως σημείωναν επενδυτικοί παράγοντες, όλα είναι θέμα τιμής. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ήταν η ίδια η Emirates International Telecommunications (EIT) που προκάλεσε αυτό το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων για τη Forthnet με το πληροφοριακό δελτίο που κυκλοφόρησε σε επενδυτικές τράπεζες στις αρχές του έτους.

Το δεδομένο είναι ότι η εταιρεία βρίσκεται σε κλοιό επενδυτών, αν όχι στο επίκεντρο επιθετικής εξαγοράς. Το τελευταίο ωστόσο χαρακτηρίζεται ως απίθανο, καθώς η συμμετοχή του 36% της ΕΙΤ χαρακτηρίζεται κλειδί για τον έλεγχο της επιχείρησης. «Για να βρεθεί μέτοχος που μέσω επιθετικής εξαγοράς επιχειρήσει ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή (από την EIT), θα πρέπει να ξοδέψει πολλά», παρατηρούσε χρηματιστηριακός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η απόκτηση 50 εκατ. μετοχών από το ταμπλό θα εκτόξευε την τιμή της μετοχής σε επίπεδα που πλέον ίσως να μην είναι συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση.

Πάντως, ώς ένα βαθμό αυτό έχει συμβεί. Από 0,75 ευρώ που ήταν η μετοχή της εταιρείας πριν από ένα μήνα, σήμερα διαπραγματεύεται πάνω από 1,5 ευρώ. Και την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν σταθερά πάνω από το limit up του 20%, φτάνοντας μέχρι και 24%. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η αύξηση μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς επενδυτικοί παράγοντες τοποθετούσαν το μέσο κόστος κτήσης της Forthnet από την ΕΙΤ μεταξύ 3 και 4 ευρώ ανά μετοχή. Ως συνέπεια, μόνον μια τέτοια τιμή θα πρέπει θεωρητικά να ικανοποιήσει τον συγκεκριμένο επενδυτή. «Μπορεί να έχουν χάσει χρήματα τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν πιέζονται να βγουν με ζημία (από τη Forthnet)», παραδεχόταν στέλεχος επενδυτικής εταιρείας.

Παράλληλα, μεταξύ των ενδιαφερομένων, προέκυψε και ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna με τον όμιλο Intracom. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος ενδιαφέρεται για τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση (Nova) και ο δεύτερος για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες του ομίλου. Η κίνηση συνδυάζεται με τις προκαταρκτικές συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ ομίλου Intracom και Vodafone, οι οποίες στόχο έχουν μια μειοψηφική συμμετοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην hellas on line (hol). Οι πληροφορίες αναφέρουν για συζητήσεις που αφορούν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του εναλλακτικού παρόχου τηλεπικοινωνιών, η οποία θα μπορούσε ν’ αυξηθεί σε πλειοψηφικό πακέτο (πάνω από το 50%), μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από τη Vodafone.

Μια τέτοια σύμπραξη (hol, Forthnet, Vodafone) θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αντίπαλο τηλεπικοινωνιακό δέος στον ΟΤΕ, ενώ με τις συνέργειες Nova και Antenna θα μπορούσε να καταστεί μια βιομηχανία ψυχαγωγίας και επικοινωνίας ταυτόχρονα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τέταρτη φορά η Forthnet συνιστά την «πολύφερνη» νύφη. Από τις Μινωικές Γραμμές πέρασε στον έλεγχο του fund Novator και στη συνέχεια στην ΕΙΤ. Ενδιαμέσως δέχθηκε μια επιθετική εξαγορά από την Intracom, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό. Και η μόνη σταθερά σ’ αυτή την εναλλαγή μετόχων είναι ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης.

πηγή: www.kathimerini.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...