Απεσύρθη η τροπολογία για το 2% στα ΜΜΕ

Απεσύρθη η τροπολογία για το 2% στα ΜΜΕ
Μετά και την αντίδραση πολλών βουλευτών της Ν.Δ.

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Στο παρά πέντε διεσώθη το γόητρο όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού συστήματος, από την εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας - σκανδάλου, που παρέτεινε για τρία ακόμη χρόνια τη δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να διαχειρίζονται αφορολόγητα το 2% του ετήσιου τζίρου τους, τα περίφημα για περισσότερο του μισού αιώνα «μαύρα 2%». Και διεσώθη από μία κίνηση «αυτοεξαγνισμού» και «αυτοκάθαρσης» από μερίδα βουλευτών της Ν. Δ., μετά τη συνειδησιακή δοκιμασία «απαλλαγής» και «λευκού» της περασμένης Δευτέρας στην ψηφοφορία για τον κ. Αρ. Παυλίδη. Η σχεδόν ανοικτή συλλογή υπογραφών από βουλευτές της Ν. Δ. στην προοπτική της κατάθεσης σήμερα το μεσημέρι ονομαστικής ψηφοφορίας και η συλλογή μέχρι χθες το πρωί είκοσι υπογραφών, ενεργοποίησαν το σενάριο που από προχθές διοχέτευαν κυβερνητικά στελέχη: Να αποσυρθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία με το επιχείρημα ότι δεν την δέχεται -όπως έπραττε στο παρελθόν- το ΠΑΣΟΚ. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Μαν. Κεφαλογιάννη ότι «το σκανδαλώδες προνόμιο δεν πρέπει να επανέλθει σε ισχύ και ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία» παίχθηκε ένα ολόκληρο παρασκήνιο.

Στους διαδρόμους

Ο κ. Κεφαλογιάννης μαζί με τον κ. Σ. Κεδίκογλου στους διαδρόμους ανέφεραν ότι το υπουργείο θα υποχρεωθεί να αποσύρει εν τέλει την τροπολογία. Επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμαινε ότι υπήρχε συμφωνία σε υψηλό επίπεδο, της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ώστε το τελευταίο να «ανεχθεί» την τροπολογία, εκφράζοντας μεν την αντίδρασή του, μη καταθέτοντας όμως πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Εξ άλλου τούτο δεν αναφερόταν στη δήλωση που έκανε προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ζυμώσεις έδιναν και έπαιρναν στο καφενείο και τους διαδρόμους και ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποιούσε ότι θα συνέλεγε ο ίδιος υπογραφές για ονομαστική ψηφοφορία: «Εχω εδώ (δείχνοντας την τσέπη του) πενήντα υπογραφές. Για να φέρω σε δύσκολη θέση και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλογοσκούφης ήξερε το θέμα και παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε στη ρύθμιση», έλεγε. Κάποιες προσπάθειες έγιναν από κομματικά στελέχη αργά προχθές το βράδυ να αποτρέψουν τον κ. Κεφαλογιάννη, με την επισήμανση ότι ο υπουργός θα αποσύρει τη ρύθμιση, όμως εκείνος ήταν ανένδοτος μιλώντας για συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ να συλλάβουν τους πάντες εξ απήνης με «ένα δεκτό κατά πλειοψηφία». Είναι πάντως γεγονός ότι πλην της δηλώσεως Παπακωνσταντίνου δεν έγινε καμία νύξη από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Κουτμερίδη ή την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ μόνον οι κ. Δ. Κουσελάς και Κ. Γείτονας καταφέρθηκαν κατά της τροπολογίας, όπως προχθές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ν. Γκατζής και χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, ενώ καμία θέση δεν πήρε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Χθες πάντως από το πρωί άρχισε η συλλογή υπογραφών από τους κ. Εμ. Κεφαλογιάννη, Γρ. Αποστολάκο και Γ. Τζαβάρα. Πλην των τριών οι υπογραφές που μπήκαν ήταν των κ. Σιμ. Κεδίκογλου, Στ. Νικηφοράκη, Ιορδ. Τζαμτζή, Αδ. Ρεγκούζα, Κ. Μπαντουβά, Αθ. Γιαννόπουλου, Ν. Σταυρογιάννη, Ν. Τσιαρτσιώνη, Ι. Γιαννέλη - Θεοδοσιάδη και Μ. Βολουδάκη, ενώ είχαν υπογράψει άλλοι επτά, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κεφαλογιάννης, μέχρι τηστιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αν. Μπέζας: «Η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία ύστερα μάλιστα από αίτημα του αρμόδιου θεσμικού φορέα και με δεδομένο ότι είναι μία ρύθμιση που ισχύει από το 1955 με παρατάσεις έκτοτε. Υπήρχαν μάλιστα ενδείξεις ότι η ρύθμιση αυτή είχε τη συμφωνία τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει όλες τις σχετικές παρατάσεις από τη δεκαετία του ’80 ώς σήμερα. Εφ’ όσον όμως διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία, η κυβέρνηση αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη», είπε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι «λόγος επισκόπου και καρδία μυλωνά», σχολίασε ο κ. Εμ. Κεφαλογιάννης, κρίνοντας ότι η τροπολογία απετράπη από την κίνηση των νεοδημοκρατών. Παρ’ όλα αυτά ο γραμματέας της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Ρεππας που ρωτήθηκε το πρωί από την «Κ» δήλωσε ότι το κόμμα του θα κατέθετε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, αν δεν απέσυρε η κυβέρνηση τη διάταξη.

Καταγγελία

Το ΚΚΕ διά του εκπροσώπου του κ. Ν. Γκατζή κατήγγειλε ως χαριστική την τροπολογία, ενώ υπενθύμισε ότι τα «δώρα» εκμαυλισμού και χειραγώγησης των ΜΜΕ είναι διακομματικά και διαχρονικά: «Οταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση απάλλαξε τις τηλεοπτικές εταιρείες από τον φόρο των διαφημίσεων κατά 10% και το 30% το έκανε 20%. Ερχεται η Ν. Δ. και τον πρώτο χρόνο το 20% που ίσχυε μετά την αφαίρεση του 10% που έκανε το ΠΑΣΟΚ για τις διαφημίσεις, το καταργεί και αυτό. Κι εκείνο ήταν 100.000.000 χάρισμα στις μεγάλες τηλεοπτικές εταιρείες».

Νέα σκανδαλώδη χαριστική πράξη χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης: «Δηλαδή δημιουργείτε νέο πλυντήριο χρημάτων, μαύρα λεφτά, μαύρα έσοδα, μαύρες δαπάνες. Γιατί; Ποιος ο λόγος; Κουβέντα δεν γίνεται στην αιτιολογική έκθεση», είπε.

Σφοδρή σύγκρουση Πάγκαλου - Αδρακτά

Σφοδρότατη αντιπαράθεση είχαν οι κ. Θ. Πάγκαλος και Π. Αδρακτάς στον απόηχο της αναγγελίας Μπέζα για απόσυρση της τροπολογίας. Δεν είχε λόγο να μη θριαμβολογήσει, ανέξοδα κατά τους βουλευτές της Ν. Δ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πάγκαλος: «Από τους νταβατζήδες του γνωστού ψητοπωλείου διασχίσατε μεγάλη διαδρομή για να φτάσετε στη σημερινή διάταξη, που επιχειρεί να δώσει στους νταβατζήδες το κουτί της δωροδοκίας, το κουτί της Πανδώρας. Ημασταν έτοιμοι να καταθέσουμε κι εμείς πρόταση ονομαστικής, αλλά είπαμε να δώσουμε τη ευκαιρία στους βουλευτές της συμπολίτευσης να αυτοκαθαρθούν με πράξη που τιμά το πολιτικό σύστημα ύστερα από αυτά που συνέβησαν τη Δευτέρα. Ελπίζω να μη γίνει νέα απόπειρα επαναφοράς στο μέλλον». «Αυτό το κουτί εσείς το παρατείνατε από το ’80 έως σήμερα. Τότε δεν ήταν δηλητηριώδες; Αν υπάρχει μία παράταξη που έχει “πληρώσει” τα ΜΜΕ, είναι η δική μας. Περισσεύει πια η υποκρισία σας, δεν προκύψατε από παρθενογένεση», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν. Δ. κ. Π. Αδρακτά.

πηγή: www.kathimerini.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...