Πόσο απέχουμε από το κινητό web.

Πόσο απέχουμε από το κινητό web;
Την ώρα που η στρατηγική των κορυφαίων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Yahoo, η Google και η Apple, προσανατολίζεται στα κινητά τηλέφωνα ως πλατφόρμα του μέλλοντος, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το κινητό web.


Όπως εξηγεί ο Μαξ Μανσίνι, διευθυντής του τμήματος platform and mobile της EBay, «ο πρώτος κύκλος ενθουσιασμού απέτυχε γιατί οι άνθρωποι ήθελαν να αναπαράγουν την επιφάνεια του υπολογιστή τους στο τηλέφωνο. Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι εναλλακτικό μέσο στο web. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εμπειρία».

«Θα μπορούσε να είναι η επέκταση διαφορετικών πραγμάτων στον Ιστό, η νικήτρια εφαρμογή όμως θα είναι όλα τα πράγματα που θα είναι μοναδικά εξαιτίας της φύσης της συσκευής και συνδυασμού των λειτουργιών της», επεσήμανε ο ίδιος. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Έρνεστ Ντόκου, της ιστοσελίδας σύγκρισης προϊόντων Omio.com: «Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι από το τηλέφωνο τους είναι πολύ διαφορετικό από την εμπειρία που έχουν μπροστά από ένα PC». Αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα την μετατόπιση προς την ανάπτυξη εφαρμογών αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα, αλλά και την εξοικείωση των ανθρώπων με όλες τις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει μία κινητή συσκευή.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, με το iPhone να έχει προσελκύσει τη μερίδα του λέοντος, από πλευράς δημοσιότητας τουλάχιστον, αφού από πλευράς πωλήσεων δε θεωρείται πρωταγωνιστής. Σύμφωνα με την Gartner, το κινητό της Apple μόλις ξεπερνά το 10% σε μερίδιο αγοράς, με τη Nokia να κυριαρχεί με ποσοστό 41%.

Ωστόσο, αυτό που έχει καταφέρει η Apple, είναι η εξοικείωση των κατόχων του iPhone με τη χρήση εφαρμογών, μέσω της πλατφόρμας AppStore των iTunes. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι 95% των κατόχων iPhone χρησιμοποιούν τη συσκευή για πλοήγηση στο Ίντερνετ σε τακτικά διαστήματα.

Το ρόλο του iPhone στη διάδοση του κινητού web έχει αναγνωρίσει ακόμη και ο αντιπρόεδρος αγορών της Nokia, Άνσι Βανόκι: «Ο Στιβ Τζόμπς έκανε πραγματικά καταπληκτική δουλειά για την ψηφιακή βιομηχανία εστιάζοντας τη προσοχή εκεί που πρέπει: Τη συσκευή και το περιεχόμενο», ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Όλοι ενδιαφέρονται για την αγορά των κινητών. Μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποκτήσει ο αναπτυσσόμενος κόσμος, αφού εκεί βρίσκονται πολλοί από τους συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια κατόχους κινητών». Εξάλλου, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, «οι εξελίξεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι συναρπαστικές γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που πολλοί άνθρωποι θα έχουν επαφή με το Ίντερνετ».

Σύμφωνα με αναλυτές, το iPhone θεωρείται αυτή τη στιγμή η ιδανική κινητή συσκευή για πλοήγηση στο Ίντερνετ, αφού σε συνδυασμό με τον Safari browser που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να προσομοιώσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του προσωπικού υπολογιστή.

Ωστόσο, από τον Μάιο, την προσοχή αναμένεται να μονοπωλήσει μια άλλη συσκευή. «Το Palm Pre υπόσχεται να παρέχει την καλύτερη εμπειρία σε ότι αφορά τη σύνδεση και πλοήγηση στο Διαδίκτυο», επισημαίνει ο Ντόκου.

Το κλειδί της επιτυχίας για αυτή την κατηγορία κινητών, για κάποιους από τους πρωταγωνιστές της αγοράς, είναι η δυνατότητα «αντίληψης» της συσκευής. Όπως εξηγεί ο Μανσίνι, «Θα πρέπει να γνωρίζει την τοποθεσία που βρίσκεσαι, τους κοινωνικούς σου δεσμούς ή τα ενδιαφέροντα σου, είτε πρόκειται για προϊόντα, μουσική, γεγονότα ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά θα αρχίσουν να συγκλίνουν και νικητής θα είναι όποιος κατορθώσει να προσφέρει μια τέτοια εμπειρία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...