ΟΤΕ-DT Ι

by email: axarslan@

ΟΤΕ-DT Ι: ορατές οι πρώτες συνέργιες

Τις πρώτες συνέργιες από τη συνεργασία (partnership είναι η λέξη που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι Γερμανοί) μεταξύ Deutsche Telekom και ΟΤΕ ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένη εβδομάδας οι δύο όμιλοι. Στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία που πραγματοποιήθηκε στην Φραγκφούρτη και τη Βόννη, ανακοινώθηκαν δύο αρχικές συνέργιες: η πρώτη είναι η διασύνδεση των διεθνών τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Deutsche Telekom και του OTE (πιο συγκεκριμένα της OTE Globe) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην Φραγκφούρτη και έχει πλέον ως αποτέλεσμα οι δύο όμιλοι να μπορούν να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε μία περιοχή που καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά περνά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φθάνοντας μέχρι το Σιάτλ στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένης της εκεί παρουσίας του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού.
Η δεύτερη συνέργια δεν είναι άλλη από την έναρξη διάθεσης του iPhone 3G της Apple από την Cosmote στην Ελλάδα και τη Globul στη Βουλγαρία. Η T-Mobile αποτελεί από τους βασικούς διανομείς του iPhone στην Ευρώπη και η συνεργασία αυτή επεκτείνεται πλέον και στον όμιλο της Cosmote. Παράλληλα, όμως, όπως επεσήμαναν τόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Telekom που έκαναν τις παρουσιάσεις (όπως ο Κρίστοφερ Σέφλερ, επικεφαλής του τομέα προϊόντων και καινοτομίας) όσο και εκείνα του ομίλου ΟΤΕ, ο στόχος είναι αντίστοιχες συνέργιες να υπάρξουν και στο προσεχές μέλλον. Σημειωτέον πως ο γερμανικός κολοσσός έχει πολυάριθμες συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές, όπως η Sony (π.χ. για το νέο Vaio P-series), η HP, η Asus, η Samsung, κ.ά.
Συνολικά, οι συνέργιες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως (σε βάθος 10ετίας προκειμένου να προκύψουν τα 2 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ακουστεί επανειλημμένως). Από αυτά, το 60% αφορά τον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και το υπόλοιπο 40% εκείνον των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας.
Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «μεταφερθούν» στις εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ και ορισμένα από τα κομμάτια της στρατηγικής που ξεκινά να υλοποιεί μέσα στους επόμενους μήνες η Deutsche Telekom. Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ετοιμάζεται να λανσάρει στη Γερμανία, αρχικά, μία νέα πλατφόρμα που κινείται στη λογική του Connected Life & Work, που αποτελεί και το νέο σλόγκαν της DT. Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε όλες τις μορφές επικοινωνίες και τα προσωπικά δεδομένα του (email, SMS, τραγούδια, φωτογραφίες, video, κ.ά.) μέσα από τρεις διαφορετικές «οθόνες»: κινητό τηλέφωνο, προσωπικός υπολογιστής (μέσα από το Web) αλλά και τηλεόραση (χάρη στις δυνατότητες του IPTV). Ο συγχρονισμός μεταξύ των δεδομένων στις τρεις διαφορετικές συσκευές γίνεται πολύ εύκολα μέσα από το περιβάλλον της κάθε συσκευής. Σημειωτέον ότι η εν λόγω υπηρεσία θα είναι εφικτή από δεκάδες κινητά τηλέφωνα (για τον υπολογιστή και την τηλεόραση δεν τίθεται ούτως ή άλλως θέμα) καθώς η πλατφόρμα βασίζεται στη λογική των widgets (μικρά εικονίδια που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές του Διαδικτύου) και δεδομένου ότι είναι σε Java, μπορεί να παρέχεται σε δεκάδες μοντέλα κινητών τηλεφώνων. Αρχικά, ο αριθμός των κινητών που θα την υποστηρίζουν θα είναι περιορισμένος, αλλά θα αυξάνεται διαρκώς.
Όμως, υπάρχει και το κομμάτι των επιχειρήσεων και εκεί η Deutsche Telekom ετοιμάζει μία αντίστοιχη λύση που να συνδυάζει κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές και θα προορίζεται για χρήση από επιχειρήσεις. Εκεί, το πλεονέκτημα θα είναι η δυνατότητα χρήσης περίπου 30 γνωστών επιχειρηματικών εφαρμογών που θα προσφέρονται μέσω συνδρομητικού μοντέλου χρήσης (software as a service).

ΟΤΕ-DT II: γερμανική στήριξη σε Π. Βουρλούμη
Στην εξαιρετική σχέση που υπάρχει μεταξύ των στελεχών της Deutsche Telekom και του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στις δικές τους παρουσιάσεις ο Γκουίντο Κέρκχοφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom και επικεφαλής του τμήματος που δημιουργείται και θα έχει υπό την εποπτεία του ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη, και ο Χαμίντ Άκαβαν, ο οποίος σύντομα θα αναλαμβάνει τη θέση του chief operating officer του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Άποψη με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Deutsche Telekom ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον ελληνικό όμιλο, δεδομένου ότι ήταν θέμα χρόνου η ιδιωτικοποίηση του.
Ο κ. Άκαβαν εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Deutsche Telekom για τον κ. Βουρλούμη, επισημαίνοντας ότι είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικός», δηλώνοντας ουσιαστικά ότι ο γερμανικός όμιλος δεν θα είχε πρόβλημα να παραμείνει ο τελευταίος στη θέση του και μετά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου. «Ο κ. Βουρλούμης έχει το δικαίωμα να λάβει τις δικές του αποφάσεις. Εμείς, θέλουμε να τον κρατήσουμε κοντά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Βουρλούμης απέφυγε να διευκρινίσει τις προθέσεις του, δήλωσε, όμως, ότι μία σωστή διοίκηση θα πρέπει να προετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση.
Ο κ. Βουρλούμης βρήκε πάντως την ευκαιρία -απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις- να ασκήσει εκ νέου κριτική στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να μειώσει τις τιμές των πακέτων του. Έσπευσε δε να προσθέσει ότι στόχος της ΕΕΤΤ είναι να επιβάλλει τον λειτουργικό διαχωρισμό και ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον ΟΤΕ είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Πολωνία. Από την πλευρά του, ο κ. Κέρκοφ συμφώνησε ότι ο λειτουργικός διαχωρισμός δεν έχει λειτουργήσει σε καμία χώρα και δεν είναι κάτι που επιθυμούν πολλές κυβερνήσεις.
Αίσθηση προκάλεσε μία ακόμη δήλωση του κ. Βουρλούμη. Ο τελευταίος επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών που θα καλύπτει 2 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα μας, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η εν λόγω καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρά ο ΟΤΕ σε αντίστοιχες επενδύσεις σε οπτικές ίνες, όπως είχε σκοπό, τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές της χώρας.
«Σκληρή» απάντηση από Ν. Αλεξανδρίδη
Οι δηλώσεις του κ. Βουρλούμη δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Νικήτα Αλεξανδρίδη, όταν του ζητήθηκε να τις σχολιάσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους δημοσιογράφους της εκστρατείας ενημέρωσης της ρυθμιστικής αρχής για την προώθηση της ευρυζωνικότητας.
Ο κ. Αλεξανδρίδης υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ έχει άδικο όσον αφορά στο ότι εμποδίζεται να μειώσει τις τιμές του, τονίζοντας ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν προχωρούσε σε αντίστοιχες μειώσεις και στις τιμές χονδρικής. Αναφορικά με τα πρόστιμα, επεσήμανε ότι ο ΟΤΕ προσφεύγει για όλα τα πρόστιμα στα πολιτικά δικαστήρια και ότι ουσιαστικά η συμπεριφορά του παραμένει η ίδια, δημιουργώντας προβλήματα στον ανταγωνισμό του. Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ επιδιώκει την επιστροφή σε μονοπωλιακές καταστάσεις και ζητά την κατάργηση της ρυθμιστικής αρχής. Όσον αφορά στο τελευταίο, διευκρίνισε αργότερα ότι με τα αιτήματα του ΟΤΕ για περιορισμό των δυνατοτήτων της ρυθμιστικής αρχής, ουσιαστικά επιδιώκει να υπάρχει μία αποδυναμωμένη ΕΕΤΤ, η οποία, πρακτικά, θα είναι ως να έχει καταργηθεί. Εντυπωσιακή ήταν η δήλωση ότι «αν η Deutsche Telekom θεωρεί αποτελεσματικό τον κ. Βουρλούμη και αυτός καταφέρει να επαναφέρει το μονοπώλιο, τότε θα πρέπει να του στήσει άγαλμα σε πλατεία της Βόννης»!
Όσον αφορά στο θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού, ο κ. Αλεξανδρίδης αφού αρχικά επανέλαβε ότι είναι κάτι που μελετάται και η ΕΕΤΤ οφείλει να είναι έτοιμη στην περίπτωση που ζητηθεί, κατέληξε στο ότι είναι μάλλον το μόνο μέσο που δεν έχει δοκιμαστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, καθώς τα πρόστιμα δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ΟΤΕ. Ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ για τις οπτικές ίνες επεσήμανε ότι, σύμφωνα με την άποψη του, τηρείται το χρονοδιάγραμμα. Δεν έχασε, όμως, την ευκαιρία να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του κ. Βουρλούμη, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν μία ξένη εταιρεία (σ.σ. κατά την άποψη του Deutsche Telekom και ΟΤΕ είναι πρακτικά το ίδιο αυτή τη στιγμή) να εκβιάζει μία κυβέρνηση επικαλούμενη επικαλύψεις και άλλες σχετικές δικαιολογίες και να υποστηρίζει ότι καθυστερεί, γι’ αυτό το λόγο, τις δικές της επενδύσεις στον τομέα των οπτικών ινών.
Πέραν των απαντήσεων προς την πλευρά του ΟΤΕ, ο κ. Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται νέο RUO όπου μάλλον θα μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος παράδοσης των γραμμών LLU. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η ΕΕΤΤ έχει καλέσει σε ακρόαση την Craig Wireless επειδή δεν έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις που υπήρχαν στην άδεια που έχει για τη λειτουργία ασύρματου δικτύου στα 3,5 GHz.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...