Ελληνική αγορά

by email: axarslan@

Εντός της εβδομάδας το iPhone από την Cosmote

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ξεκινήσει η διάθεση του iPhone της Apple από την Cosmote στη χώρα μας. Η ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή ότι στις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διάθεση του iPhone από τη θυγατρική του στη Βουλγαρία Globul ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ο όμιλος της Cosmote ετοιμάζεται για το λανσάρισμα της συσκευής. Σημειωτέον πως αντίθετα από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία το iPhone δε διατίθεται από άλλον πάροχο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Cosmote, ενώ παραμένει άγνωστο ποια θα είναι τα τιμολογιακά προγράμματα με τα οποία θα λανσαριστεί το iPhone.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πάντως τι θα γίνει με την εισαγωγή ελληνικών χαρακτήρων στο iPhone. Η πιθανότητα για ταυτόχρονο λανσάρισμα συσκευής από την Cosmote και αναβάθμισης λογισμικού από την Apple, που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά, έχει απομακρυνθεί πλέον, καθώς πληροφορίες της αγοράς θέλουν την αμερικανική εταιρεία να μην έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Έτσι, είναι πρακτικά αδύνατο η Cosmote να πωλεί τις συσκευές με πλήρη υποστήριξη ελληνικών ενσωματωμένη στο iPhone. Οι αγοραστές, όπως και οι υπόλοιποι κάτοχοι του iPhone, θα μπορούν να «κατεβάσουν» τους ελληνικούς χαρακτήρες μέσω της διαδικασίας αναβάθμισης, πιθανότατα περί τα τέλη Απριλίου.

Μετοχικές εξελίξεις στην On Telecoms
Νέες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της On Telecoms βρίσκονται πλέον προ των πυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Argo Capital Partners Ltd, ένα επενδυτικό fund με έδρα την Κύπρο, που είναι και ο κύριος μέτοχος της εταιρείας με 50%, είναι κοντά στη μετοχοποίηση υποχρεώσεων της On Telecoms προς αυτό, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή του Argo Capital θα διαμορφωθεί σε επίπεδα που θα κυμαίνονται περίπου στο 65%, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της On Telecoms. Το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι στον έλεγχο στελεχών της διοίκησης της εταιρείας. Παράλληλα, το Argo Capital συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της On Telecoms κατά 30 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Σημειωτέον πως εξετάζεται η περίπτωση να υπάρξει και άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Προς το παρόν, δε δείχνει να έχει καθοριστεί η μορφή που θα λάβει η συγκεκριμένη συνεργασία ούτε το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί.
Συναίνεση τραπεζών για τη σωτηρία της Altec
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ενεργοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου Altec. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα τελευταία εμπόδια που δυσχέραιναν την επίλυση του θέματος αποτελούν παρελθόν. Oι αντιρρήσεις της Emporiki Bank στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Altec, το οποίο εισηγήθηκε η EFG Telesis, κάμφθηκαν, ενώ από το τελικό σχήμα των πιστωτριών τραπεζών αποχώρησε η Marfin έπειτα από την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρείας προς αυτή. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Altec προβλέπει την κεφαλαιοποίηση μέρους του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου ύψους 99 εκατ. ευρώ, διαδικασία μέσω της οποίας οι πιστώτριες τράπεζες θα καταστούν ο κύριος μέτοχος του ομίλου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 34 εκατ. ευρώ, με μετοχοποίηση αντίστοιχου δανεισμού, με τις πιστώτριες τράπεζες να αποκτούν ποσοστό 50,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η συμμετοχή του σημερινού βασικού μετόχου της Αltec, Θ. Αθανασούλη, θα περιοριστεί σε περίπου 19,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμείνει σε ελεύθερη διασπορά. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δημιουργία τουλάχιστον δύο θυγατρικών, η πρώτη με δραστηριότητες στον τομέα συστημάτων πληροφορικής (system integration) και η δεύτερη στο λογισμικό (πρώην Unisoft), υπό την Altec. Για τη δραστηριότητα στον τομέα του λογισμικού, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες πλευρές, μεταξύ των οποίων η Real Consulting, η SingularLogic και πρώην μέτοχοι της Unisoft. Για τη θυγατρική Microland, όλα δείχνουν θα προχωρήσει η ένταξή της στο άρθρο 99 του ν. 3588/2007.
Smart Play από την Cosmote
Tο Cosmote Smart Play, δηλαδή τη δυνατότητα συνδυασμού σε ένα σχήμα, διαφορετικών προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, ασύρματου Internet και σταθερού αριθμού κλήσης, με έκπτωση σε όλα τα μηνιαία πάγια, προσφέρει από χθες πρώτη στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών η Cosmote. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά, όλοι οι οικιακοί πελάτες της Cosmote, υφιστάμενοι και νέοι, έχουν την ευελιξία να συνδυάσουν οικονομικά προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, Cosmote Internet On The Go και Cosmote At Home και να αποκτήσουν έκπτωση 10% στα μηνιαία πάγια όλων των επιλεγμένων προγραμμάτων τους, για πάντα. Για τον καλύτερο έλεγχο των εξόδων ο λογαριασμός του Cosmote Smart Play είναι ενιαίος. Επιπλέον, η Cosmote, για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, παρέχει συνολικά 20% έκπτωση για πάντα, στο μηνιαίο πάγιο όλων των νέων συνδέσεων που θα ενταχθούν στο Cosmote Smart Play, έως και τις 18 Απριλίου 2009.
Τα κινητά κρατούν την αγορά της λιανικής
Τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα (κυρίως τα κινητά τηλέφωνα) και τα προϊόντα πληροφορικής που συνέχισαν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους και την περασμένη χρονιά, κατάφεραν να δώσουν θετικό πρόσημο στη συνολική αγορά λιανικής για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα εταιρεία ερευνών GfK, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα κατά το δ’ τρίμηνο του 2008 διαμορφώθηκαν στα 829 εκατ. ευρώ (+0,2%). Το ποσοστό αυτό θα ήταν αρνητικό αν δεν ήταν τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα όπου η αύξηση έφτασε στο εντυπωσιακό 25,5% με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία να είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο με 220 εκατ. ευρώ σε αξία πωλήσεων. Επίσης, θετική ήταν και η πορεία των προϊόντων πληροφορικής, χάρη κυρίως στους φορητούς υπολογιστές και στις παιχνιδομηχανές, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,2%. Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η πορεία των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών (-11,3%), καθώς οι πωλήσεις των επίπεδων τηλεοράσεων ήταν αρκετά μειωμένες, όσον αφορά την αξία τους, δεδομένης της πτώσης των τιμών, αλλά και των εντυπωσιακών προσφορών που έγιναν από τις μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να προσελκύσουν τους Έλληνες καταναλωτές που είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης, ακόμη και αν δεν τους είχε ήδη πλήξει. Συνολικά, για το 2008 η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων παρουσίασε μία μικρή αύξηση (+1,4%) με αποτέλεσμα να φτάσει στα 3,12 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος είχαν τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα με 853 εκατ. ευρώ (+4%) και τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο συσκευές ήχου και εικόνας) που έφτασαν στα 668 εκατ. ευρώ (-0,1%). Αρνητικό πρόσημο είχαμε στην κατηγορία των μεγάλων οικιακών συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, κ.λπ.) καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2% στα 649 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα προϊόντα πληροφορικής, σύμφωνα πάντα με την GfK, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με ρυθμό ανάπτυξης +6,5% και συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 463 εκατ. ευρώ.
Υψηλές οι οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρείες πληροφορικής
Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των φορέων του Δημοσίου προς τις εταιρείες πληροφορικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα με θέμα την οικονομική κρίση και την αγορά της πληροφορικής και των επικοινωνιών, οι οφειλές, οι οποίες αφορούν έργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί, αποτελούν ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή την περίοδο. Όπως επισημάνθηκε, ένας άλλος βραχνάς είναι η συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες επικαλούμενες την οικονομική κρίση έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες -όπως χαρακτηρίστηκαν δεδομένου ότι αρκετές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα- μειώσεις των ορίων χρηματοδότησης, επιδεινώνοντας την κατάσταση και δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στην αγορά πληροφορικής. Όσον αφορά τις οφειλές του Δημοσίου, το ανησυχητικό, όπως επισήμαναν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ, είναι ότι δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση άμεσης αποπληρωμής, ενώ οι εκκλήσεις τους προς την κυβέρνηση δε δείχνουν να έχουν φέρει άμεσο αποτέλεσμα. Οι οφειλές αυτές αφορούν τόσο συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα -στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»- όσο και έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τουλάχιστον, όπως έγινε γνωστό, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού ζήτησε αναλυτική λίστα με τις οφειλές των φορέων του Δημοσίου προς τις εταιρείες πληροφορικής. Σύμφωνα με την άποψη του ΣΕΠΕ, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εθνική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης. Άποψη που δείχνει να έχει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη άποψη, καθώς, όπως επισημάνθηκε, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για το χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας που θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο τομέα η καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Επίσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τις μέχρι τώρα κινήσεις και την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Μάλιστα, επισήμαναν ότι και το τρέχον πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα καθυστερήσει να δείξει αποτελέσματα, με την εκταμίευση κονδυλίων να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση το 2010, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ.
Προχωρά η Ψηφιακή Σύγκλιση
Λίγο διαφορετική δείχνει να είναι πάντως η άποψη των ιθυνόντων του ΕΣΠΑ και της Ψηφιακής Σύγκλισης, καθώς υποστηρίζουν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των ανοικτών προσκλήσεων για έργα πληροφορικής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Βασίλης Ασημακόπουλος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ο κ. Ασημακόπουλος έκανε αναφορά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερες δράσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που υλοποιούνται ταχύτερα και αποδίδουν άμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό παρουσίασε συγκεκριμένες «δράσεις-σημαίες» που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες και οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν τη δράση για την Ψηφιακή Ασφάλεια Επιχειρήσεων (ξεκινά τον επόμενο μήνα), το έργο του μαθητικού υπολογιστή και της Ψηφιακής Τάξης, τη δράση για την ψηφιακή προώθηση και προβολή εξαγωγικών επιχειρήσεων και μικρών επιχειρήσεων που εξάγουν «ειδικά ελληνικά προϊόντα», τη δράση για την ψηφιακή ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων, τη δράση για τη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων, καθώς και δράσεις προηγούμενων ετών που θα συνεχιστούν και φέτος που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών («Δες την Ψηφιακά» για φοιτητές κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους φορείς, τονίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν τεθεί στο νέο Πρόγραμμα προκρίνουν προτάσεις ψηφιακών υπηρεσιών που επιφέρουν άμεσο και αισθητό αποτέλεσμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
conn-x TV: Ακόμα περισσότερο περιεχόμενο
Πρόσβαση τόσο σε νέες και κλασικές ταινίες της Disney όσο και στο αγαπημένο κανάλι Foxlife έχουν πλέον οι συνδρομητές του conn-x TV, της πλατφόρμας του ΟΤΕ για παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι ταινίες της Disney-ABC-ESPN Television και το κανάλι FOXlife έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 30 τηλεοπτικά κανάλια και στις υπηρεσίες FilmExpress και FilmClub που προσφέρει ήδη το conn-x TV. Οι προσθήκες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεχούς επέκτασης και εμπλουτισμού του τηλεοπτικού και video on demand περιεχομένου του conn-x TV. Οι ταινίες της Disney είναι πλέον διαθέσιμες στους συνδρομητές του conn-x TV χάρη στη συνεργασία με την Disney-ABC-ESPN Television. Στο FilmExpress οι συνδρομητές μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο τα τελευταία «blockbuster» αλλά και μια μεγάλη συλλογή από κλασικές και πολυαγαπημένες ταινίες της Disney. Ήδη, το αξιαγάπητο ρομποτάκι WALL-E, καθώς και οι μαγικοί ήρωες από «Τα Χρονικά της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν», είναι διαθέσιμα στο conn-x TV. Στο FOXlife προβάλλονται σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση, σχεδόν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική, οι τελευταίοι κύκλοι των γνωστών και αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών Desperate Housewives και Grey’s Anatomy. Επίσης, σειρές όπως τo Criminal Minds, Dirt, Private Practice, Brothers and Sisters, Ellen, Dirty Sexy Money, Raising The Bar, Day Break, Pepper Dennis και Kevin Hill, κυριαρχούν στο prime-time του FOXlife. Παράλληλα, υπάρχουν και αποκλειστικά προγράμματα με όλα τα νέα της διεθνούς showbiz, όπως το Hollywood Magazine, Red Carpet Reporter, Fabulous Life of… και τα Studio Portraits, με βιογραφίες των διαχρονικά μεγαλύτερων σταρ. Με φανατικό κοινό σε 35 χώρες στις οποίες έχει παρουσία, το FOXlife, που διανέμει η FOX International Channels, αναμένεται να γίνει το αγαπημένο κανάλι και των συνδρομητών του conn-x TV. Υπενθυμίζεται ότι με το conn-x TV υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης περισσότερων από 30 τηλεοπτικών καναλιών με ψηφιακή εικόνα, ενώ με τις υπηρεσίες FilmExpress και FilmClub, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν ανά πάσα στιγμή τι θα δουν και πότε, ενώ μπορούν να κάνουν rewind, pause και fast forward. Η υπηρεσία FilmExpress είναι ένα εικονικό Video Club με μία συλλογή που ξεπερνά τις 200 ταινίες. Το FilmClub, είναι ένα συνδρομητικό VideoClub που προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε περισσότερες από 800 γνωστές τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, μουσικά videoclip, ντοκιμαντέρ, παιδικές σειρές κ.ά. Το conn-x TV διατίθεται σε ειδική τιμή γνωριμίας, 15 ευρώ/μήνα, μέχρι τις 31/05/2009, για 12 μήνες παραμονής. Στην τιμή περιλαμβάνεται τόσο η πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια του Conn-x TV όσο και στις ταινίες του FilmClub. Το conn-x TV διατίθεται αρχικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σταδιακά μέσα στο 2009 θα διατεθεί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.
ΕΕΤΤ: Εισήγηση για τη διασφάλιση της ακεραιότητας δημόσιων σταθερών τηλεφωνικών δικτύων
Η ΕΕΤΤ αποφάσισε χθες την υποβολή εισήγησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προσδιορίζει τις ελάχιστες υποχρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας δημόσιων τηλεφωνικών δικτύων και διαθεσιμότητας δημόσιων σταθερών τηλεφωνικών υπηρεσιών, όπως προβλέπεται στο Νόμο 3431/2006 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το περιεχόμενο της εισήγησης διαμορφώθηκε μετά από την περάτωση της σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης, στην οποία έλαβαν μέρος πάροχοι της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς καθώς και άλλοι φορείς.
Ο προσδιορισμός των ελαχίστων υποχρεώσεων, με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι πάροχοι των σταθερών δημόσιων τηλεφωνικών δικτύων, έχει ως στόχο τη διασφάλιση της παροχής σταθερής τηλεφωνικής υπηρεσίας προς τους πολίτες σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών που μπορεί να προκύψουν από μία καταστροφική βλάβη ή ανωτέρα βία.
Η εισήγηση περιλαμβάνει μία σειρά υποχρεώσεων, τις οποίες θα πρέπει να καλύπτουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν δημόσια τηλεφωνικά δίκτυα σε σταθερές θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες υποχρεώσεις:
• Διενέργεια Αξιολόγησης Επικινδυνότητας (Risk Assessment) και Ανάλυσης Επιχειρησιακών Επιπτώσεων (Business Impact Analysis).
• Κατάρτιση σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity Plan).
• Κατάρτιση Σχεδίου Ανάκαμψης από Καταστροφή.
• Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου μέσω μέτρων εφεδρείας εξοπλισμού και τροφοδοσίας ισχύος, φυσικής ασφάλειας, συντήρησης και αποκατάστασης της λειτουργίας του δικτύου.
• Διασφάλιση της ακεραιότητας και διαθεσιμότητας της πληροφορίας, η οποία είναι απαραίτητη για την παροχή των υπηρεσιών.
• Διασφάλιση της αδιάκοπης πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, το σχέδιο εισήγησης περιλαμβάνει θέματα έγκαιρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με γεγονότα, τα οποία απειλούν ή επηρεάζουν τη λειτουργία του δικτύου και την παροχή των υπηρεσιών.
Η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με το Νόμο 3431/2006 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, θα ελέγχει τη συμμόρφωση των παρόχων με τις ελάχιστες υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα εισήγηση.
Αυξάνονται τα WiFi hotspots
Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού η ανταπόκριση των πολιτών όσον αφορά τη χρήση της δυνατότητας για δωρεάν και ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού χρηματοδοτεί 279 νέα σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Internet, γνωστά ως WiFi hotspots σε δήμους, νομαρχίες, περιφέρειες, ΤΕΔΚ και άλλους φορείς από ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 40.000 χρήστες έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω των πρώτων τεσσάρων WiFi hotspots που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Σύνταγμα από 1η Ιουνίου 2006, Θησείο και Πλατεία Κοτζιά από 1η Σεπτεμβρίου 2007 και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με το συνολικό αριθμό των συνδέσεων να ανέρχεται σε 167.630. Το μεγάλο στοίχημα αποτελεί, βέβαια, η παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών χωρίς κόστος για τους πολίτες σε κεντρικά σημεία σε δήμους σε όλη τη χώρα. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις τα εν λόγω WiFi hotspots δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, η έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των σημείων αναμένεται να γίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2009 με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλαμβάνουν τη συντήρησή τους από εκεί και πέρα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και κατά πόσον αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις της «ψηφιακής εποχής». Σημειωτέον πως η πρόσβαση θα πρέπει να παραμείνει δωρεάν, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση για έργα επίδειξης και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των φορητών συσκευών και των ασύρματων δικτύων.
Δορυφορικό Internet στα Πομακοχώρια
Τερματικό παροχής δορυφορικού Internet εγκαταστάθηκε πρόσφατα στα Πομακοχώρια στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΟΡΥ και σε συνεργασία με την Hellas Sat. Το εν λόγω τερματικό χρησιμοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος απέστειλε e-mail στο δήμο Είρας Μεσσηνίας, στον οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί ίδιο σύστημα, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού στη Μεσσηνία. Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης μετέβη στην Κομοτηνή, όπου στην κεντρική πλατεία της πόλης εγκαταστάθηκε σημείο ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi Hotspot) σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Μετά την εγκατάσταση ο κ. Στυλιανίδης είχε συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης με νέους του Τοπικού Συμβουλίου Νέων της Θεσσαλονίκης.
Η Nortel εξοπλίζει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας
Με βασικό συνεργάτη τη UniNortel, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) προχωρά στην υλοποίηση του πρώτου δικτύου του, βασισμένου στην τεχνολογία Carrier Ethernet, επιλέγοντας κατόπιν διαγωνισμού τη λύση Metro Ethernet Routing Switch (MERS) 8600 της Nortel. Το έργο αυτό θεωρείται εξαιρετικά πρωτοπόρο, καθώς η ΕΔΕΤ ΑΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς, όπως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, υπηρεσίες Ethernet VPN αξιόπιστα και γρήγορα, μια και οι ταχύτητες θα φθάνουν τα 1Gbps. Ταυτόχρονα δε, θα υποστηρίζονται διασυνδέσεις με το υπόλοιπο δίκτυο κορμού του φορέα, με ταχύτητες που φτάνουν τα 10Gbps. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υψηλή διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της ΕΔΕΤ ΑΕ εξασφαλίζεται, τόσο χάρη στην υποστήριξη τοπολογίας δακτυλίων στην αρχιτεκτονική του δικτύου Carrier Ethernet της Nortel, όσο και στην ικανότητα άμεσης αποκατάστασης μιας διασύνδεσης σε περίπτωση βλάβης, σε χρόνο λιγότερο από 50msec. Επιπλέον, η υποστηριξη των καινοτόμων τεχνολογιών, βασισμένων σε καθιερωμένα πρότυπα, όπως Provider BackBone Transport (PBT) και Provider BackBone Bridging (PBB), εξασφαλίζουν στο ΕΔΕΤ ευελιξία στο συνδυασμό υπηρεσιών τύπου E-Line, E-LAN, E-tree και bandwidth-on-demand, με ταχύτητες από 1Mbps έως 10Gbps. Το δίκτυο Carrier Ethernet πρόκειται να αναπτυχθεί σε τέσσερις κόμβους, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, καθώς και όλη την Κρήτη. Η λύση Metro Ethernet της Nortel που προσφέρει η UniNortel στην ΕΔΕΤ ΑΕ, συμπληρώνεται από τους μεταγωγείς Ethernet Service Units 1850, μαζί με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης Metro Ethernet Manager 3.0. Για την άμεση αποκατάσταση μιας διασύνδεσης και την υψηλή διαθεσιμότητα των υπηρεσιών Ε-VPN, χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί Mulit-Link Trunking (MLT) και η δημιουργία δακτυλίων (ring topology) υποστηρίζεται από τον MERS8600.
Από τη Reach Further το Music Call του ΟΤΕ
Τη συνεργασία της με τον ΟΤΕ ανακοίνωσε η Reach Further Communications, στην οποία μετέχει με 35% η Globo. Συγκεκριμένα, η συνεργασία αφορά την πρωτοποριακή, για την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, υπηρεσία OTE MusicCall, με την οποία οι πελάτες του ΟΤΕ μπορούν να ενεργοποιήσουν να ακούγεται συγκεκριμένο τραγούδι όταν κάποιος τους καλεί. Με αυτή την υπηρεσία η Reach Further Communications αποτελεί το συνεργάτη του ΟΤΕ για την παροχή και διαχείριση του περιεχομένου που θα παρέχεται στους πελάτες του. Η Reach Further Communications θα παρέχει μουσική από πολλές δισκογραφικές εταιρείες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιεχομένου και ρεπερτορίου.
TeleUnicom: Αποκλειστική διανομή της Sony Ericsson στην αγορά consumer electronics
Από τις αρχές του έτους ξεκίνησε η αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της Sony Ericsson στην ελληνική αγορά consumer electronics από την TeleUnicom και η μέχρι τώρα συνεργασία των δύο πλευρών εξελίσσεται ιδιαιτέρως δυναμικά. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι στην αγορά consumer electronics διατίθεται το 18% των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Η εταιρεία έχει την ευθύνη της διανομής των προϊόντων της Sony Ericsson στα κανάλια διανομής στα οποία δεν εμπλέκονται οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Ειδικότερα, η TeleUnicom έχει αναλάβει τη διανομή στις αλυσίδες MediaMarkt, Saturn, e-shop, Fnac, Ηλεκτρονική Αθηνών, Multirama, καθώς και σε άλλες μικρότερες αλυσίδες. Πρόεδρος της TeleUnicom Α.Ε είναι ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της είναι ο κ. Κώστας Αγραφιώτης, ενώ εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας (Βερανζέρου 5), με υποκατάστημα στη Μεταμόρφωση (Τατοΐου 112) και απασχολεί 17 άτομα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1995 με κύριο αντικείμενο την εμπορία τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, όπως φαξ, εκτυπωτές, τηλέφωνα dect, GPS, fixed wireless terminals και Η/Υ.
«Ερυθρόλευκες» ειδοποιήσεις από τη Vodafone
H Vodafone, σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανακοίνωσε τη διάθεση στο κοινό μιας νέας υπηρεσίας ενημέρωσης μέσω sms για την ομάδα του Ολυμπιακού. Η υπηρεσία «Olympiacos Alert» θα ενημερώνει τους συνδρομητές με νέα που αφορούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο. Οι συνδρομητές της Vodafone, ανεξαρτήτως συμβολαίου ή καρτοκινητής, μπορούν να εγγραφούν και να κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας. Η ενημέρωση για το ποδόσφαιρο θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της ομάδας (ώρα αγώνα και κανάλι μετάδοσης), τη ζωντανή τους κάλυψη, καθώς και πληροφορίες σχετικά με κληρώσεις, τη διάθεση εισιτηρίων, ανοικτές προπονήσεις, Vodafone MVP, τραυματισμούς και επιστροφές παικτών. Για τους αγώνες μπάσκετ θα δίνεται το σκορ στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με μεταγραφές και κληρώσεις. Για τους αγώνες βόλεϊ και πόλο θα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, μεταγραφές και κληρώσεις. Η υπηρεσία «Olympiacos Alert» ενεργοποιείται αποστέλλοντας 7 στο 54012. Η συνδρομή είναι 1,95 ευρώ την εβδομάδα, και στην τιμή περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Η ενεργοποίηση είναι δωρεάν.

Νέα προσφορά από την Q card
Μέχρι και 200 δωρεάν λεπτά χρόνου ομιλίας προσφέρει η οικονομική καρτοκινητή Q card, με κάθε κάρτα ανανέωσης των 6, 10 και 20 ευρώ, για να επικοινωνούν μεταξύ τους όλοι -παλαιοί και νέοι- συνδρομητές της Q. Πιο αναλυτικά προσφέρονται, 60 δωρεάν λεπτά ομιλίας με κάθε κάρτα ανανέωσης των 6 ευρώ, 100 δωρεάν λεπτά ομιλίας με κάθε κάρτα των 10 ευρώ και 200 δωρεάν λεπτά ομιλίας με κάθε κάρτα των 20 ευρώ. Από την προσφορά, που ισχύει από χτες έως και τις 30 Απριλίου, επωφελούνται αυτόματα όλοι οι συνδρομητές, χωρίς κανένα κόστος ενεργοποίησης ή άλλη διαδικασία. Η χρέωση εξακολουθεί να γίνεται ανά δευτερόλεπτο ακόμα και για τα δωρεάν λεπτά ομιλίας και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των καρτών που θα ανανεωθούν.
Nova Start Pack από Forthnet
Νέα προσφορά για πακέτα της Nova ανακοίνωσε η Forthnet, που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέργιες από την εξαγορά της Netmed. Συγκεκριμένα, και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όλοι οι συνδρομητές Forthnet 2play, υφιστάμενοι και νέοι, μπορούν να αποκτήσουν αποκλειστικά από τα Καταστήματα Forthnet το νέο πακέτο συνδρομής start pack της nova (με 19,90 ευρώ μηνιαία συνδρομή), με τους δυο πρώτους μήνες δωρεάν καθώς και τον αποκωδικοποιητή nova, μόνο με 49 ευρώ και δώρο το δορυφορικό πιάτο, ή τον εξοπλισμό PVR 1 nova έναντι 199 ευρώ από 299 ευρώ που είναι η αρχική τιμή.
hol: στο επίκεντρο η εξυπηρέτηση του πελάτη
Η hellas online διευρύνει τις υπηρεσίες της στην εξυπηρέτηση του πελάτη με το λανσάρισμα της νέας ενότητας «Εξυπηρέτηση Πελατών» στο site www.hol.gr. Ο συνδρομητής της hellas online μπορεί να βρει την απάντηση σε κάθε πιθανή ερώτηση που αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, το Internet, την τηλεόραση μέσω πρωτοκόλλου IP, την πληρωμή λογαριασμών την ασφάλεια της ευρυζωνικής του σύνδεσης κ.ά., ενώ οι νέοι συνδρομητές μπορούν να παρακολουθούν online την πορεία της αίτησής τους και να ενημερώνονται για την ημερομηνία ενεργοποίησής τους. Μέσα σε ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον προσφέρεται η δυνατότητα στον συνδρομητή της hellas online να επιβεβαιώσει τη σωστή λειτουργία της ευρυζωνικής του σύνδεσης, να αντιμετωπίσει εύκολα και γρήγορα θέματα ρυθμίσεων, συνδεσμολογίας, ή και δυσλειτουργιών που πιθανόν να γίνονται αντιληπτές στην παροχή της υπηρεσίας. Επιπλέον, ερωτήσεις χρηστικού χαρακτήρα όπως «πώς να ελέγξω την ταχύτητα της broadband σύνδεσής μου;», «ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα της broadband σύνδεσής μου;», «πώς μπορώ να βελτιώσω την ταχύτητα της σύνδεσής μου;» κ.λπ., απαντώνται με απλό και κατανοητό τρόπο ακόμα και για τους μη εξοικειωμένους χρήστες. Παράλληλα, η hellas online έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή ενημέρωσης ώστε οποιοσδήποτε νέος συνδρομητής να μπορεί να γνωρίζει μέσω του www.hol.gr σε ποιο στάδιο της διαδικασίας ενεργοποίησης βρίσκεται η αίτησή του, ενώ ταυτόχρονα αποστέλλονται αντίστοιχα ενημερωτικά SMS, ώστε ο συνδρομητής να έχει την πλήρη εικόνα της πορείας της αίτησής του αλλά και την προβλεπόμενη ημερομηνία ενεργοποίησης της υπηρεσίας του.
Cosmote: πάνω από 300.000 ευρώ σε κοινωφελείς οργανισμούς
Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο παραδοσιακός πλέον «θεσμός αγάπης» της Cosmote και η εταιρεία για ακόμη μια χρονιά απέδειξε το ενδιαφέρον της για τα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας, διαθέτοντας σημαντικό μέρος από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τα Πρωτοχρονιάτικα SMS σε κοινωφελείς οργανισμούς για το παιδί. Για δεύτερη χρονιά ανάμεσα στα σωματεία συγκαταλέγονται και τρεις κοινωφελείς οργανισμοί από την ελληνική περιφέρεια. Το συνολικό ποσό των 310.000 ευρώ διατέθηκε για το 2009 στους κοινωφελείς οργανισμούς, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών «Ο Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λέσβου «Η Κυψέλη». Τα έσοδα που διατέθηκαν αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων των σωματείων, όπως, η ανέγερση κέντρου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης στην Αθήνα και την περιφέρεια, εκστρατείες προληπτικής ιατρικής σε ακριτικές περιοχές της χώρας και η στήριξη ξενώνα φιλοξενίας για βαριά νοσούντα παιδιά. Επιπλέον, για όγδοη συνεχή χρονιά η Cosmote προσέφερε το ποσό που προοριζόταν για τα επιχειρηματικά δώρα των Χριστουγέννων σε έναν κοινωφελή οργανισμό για το παιδί, που για το 2009 ήταν το Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής & Αποκατάστασης Νομού Πρέβεζας.
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα από τη Microsoft
Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, η ανάγκη ενθάρρυνσης καινοτόμων πρωτοβουλιών που προέρχονται από νέους ανθρώπους και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες των συζητήσεων που φιλοξένησε η Microsoft Ελλάς στην εκδήλωση «Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Κατά τη διάρκεια των δύο θεματικών ενοτήτων της εκδήλωσης, συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, αναδείχτηκε ο κρίσιμος ρόλος της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τονίστηκε η απαίτηση για σταθερή ενίσχυση των νέων ανθρώπων, είτε μέσω των δεδομένων θεσμών της εκπαίδευσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού είτε μέσω της δημιουργίας νέων, που θα συνδράμουν παρέχοντας την απαιτούμενη καθοδήγηση και τα απαραίτητα εργαλεία.
Συμφωνία συνεργασίας Dell-ΕΛΜΗSYSTEMS
Τη διεύρυνση του δικτύου συνεργατών της στην Ελλάδα ανακοίνωσε χτες η Dell με μια νέα συμφωνία συνεργασίας με την ΕΛΜΗSYSTEMS. Η ΕΛΜΗSYSTEMS μέσω της εισόδου της στο πρόγραμμα Dell PartnerDirect αποκτά πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Dell σχεδιάζοντας προηγμένες λύσεις για τους πελάτες της. Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΗSYSTEMS εστιάζοντας στη διαρκή διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της και των προηγμένων τεχνολογικά λύσεων που προσφέρει, θα παρέχει σε επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς λύσεις υποδομών πληροφορικής και αποθηκευτικών συστημάτων βασισμένες στην ευρεία προϊοντική γκάμα της Dell. Μεταξύ άλλων η εταιρεία θα διαθέτει τους Dell PowerEdge servers, αποθηκευτικά συστήματα Dell PowerVault, Dell EquaLogic και Dell/EMC. Για την κάλυψη των αναγκών των πελατών της σε συστήματα φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών, η εταιρεία θα παρέχει φορητούς υπολογιστές της οικογένειας Latitude E-Family όπως επίσης και επιτραπέζιους υπολογιστές OptiPlex, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις εταιρειών κάθε μεγέθους.
Ενθάρρυνση της ισότητας των φυλών στον τομέα των ΤΠΕ
Το ευρωπαϊκό έργο gender-IT αποτελεί διετή πρωτοβουλία συγχρηματοδοτούμενη, από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στo πλαίσιo της δράσης Leonardo da Vinci, και αποσκοπεί να συμβάλει στη δημιουργία καινοτόμων και ελκυστικών πρακτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για ενθάρρυνση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ με απώτερο στόχο την εξάλειψη των υφιστάμενων ανισοτήτων μεταξύ των φύλων, όπου οι γυναίκες σχεδιαστές συστημάτων πληροφορικής, αναλυτές και προγραμματιστές στην ΕΕ των 27 ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 20%. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου πολλαπλών φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα ενθαρρύνει ενεργά τη συμμετοχή των γυναικών σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο τη μελλοντική απασχόλησή τους στον τομέα των ΤΠΕ.
Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι:
• Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εικονικού κέντρου πόρων για ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο τη μελλοντική απασχόλησή τους στον τομέα των ΤΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο
• Η προαγωγή ορθών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ και κατ' επέκταση, την ένταξη της ισότητας των φύλων στον τομέα αυτό
• Ο προσδιορισμός των τάσεων της ένταξης της ισότητας των φύλων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο την απασχόληση των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ και των επακόλουθων επιπτώσεών της για την πρακτική της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
• Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, η πληροφόρηση και η εμπλοκή φορέων και γυναικών
• Η διεύρυνση του δικτύου, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του και ο καθορισμός της βάσης για βιωσιμότητα.
Το έργο gender-IT αναπτύχθηκε από μία διακρατική κοινοπραξία που συστάθηκε ειδικά για το σκοπό της υλοποίησης του εν λόγω έργου. Περιλαμβάνει 7 φορείς από 6 κράτη μέλη της ΕΕ με αλληλοσυμπληρούμενες γνώσεις και εμπειρία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει το IMCS Intercollege LTD (Κύπρος) που είναι ο υπεύθυνος φορέας του έργου, το Πανεπιστήμιο του Ταρτού (Εσθονία), την ITEC Continuous Vocational Training Centre (Ελλάδα), την Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες (Ελλάδα), τη Scienter Espana S.L. (Ισπανία), την Emmerce EEIG (Σουηδία) και την Inova Consultancy (Ηνωμένο Βασίλειο). Οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί με στόχο την υλοποίηση των παραδοτέων του έργου.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...