Ελληνική αγορά

axarslan@
Βιαστικά και χωρίς πλάνο η άρση ανωνυμίας στα καρτοκινητά

Σημαντικές δυσκολίες και μία διαδικασία που θα αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα εντοπίζουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα της άρσης της ανωνυμίας των καρτοκινητών τηλεφώνων που τέθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση. Για το θέμα δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης προς τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες τονίζουν ότι ναι μεν είναι τεχνικά εφικτό, αλλά υπάρχουν πρακτικά ζητήματα. Επίσης, αρκετοί αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι όποιος θα θέλει -για συγκεκριμένου «λόγους»- να χρησιμοποιήσει ανωνύμως συσκευή θα μπορεί να πάει σε μία χώρα όπου δεν απαιτείται ταυτοποίηση, να «φορτώσει» χρόνο ομιλίας και να έρθει στην Ελλάδα.
Ένα βασικό ζήτημα δεν είναι άλλο από την αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία στην παρούσα φάση προβλέπει ότι οι εταιρείες οφείλουν να προσφέρουν ανωνυμία όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, όπως συμβαίνει με τα πακέτα καρτοκινητής. Επιπλέον, τίθεται θέμα αναδιοργάνωσης των εμπορικών δικτύων, ενώ θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα με την ταυτοποίηση των περίπου 13,5 εκατ. συνδέσεων καρτοκινητής που υπάρχουν ήδη, ιδίως σε περιπτώσεις που οι κάτοχοι τους ζουν σε απομακρυσμένα σημεία και περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη, η διαδικασία μετάβασης θα είναι χρονοβόρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ισπανία απαιτήθηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ε. Αντώναρου, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά των εταιρeιών κινητής τηλεφωνίας. «Πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι -δεν θέλω να τους κατονομάσω- δείχνουν με τη συμπεριφορά τους να βάζουν τα στενά επιχειρηματικά τους συμφέροντα, χωρίς μάλιστα αυτά να θίγονται, πάνω από το καλό του τόπου και κυρίως πάνω από την ασφάλεια του κάθε πολίτη και της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μέτρα υπάρχουν μεν και σε άλλες χώρες πλην της Ισπανίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία, δεν είναι, όμως, λίγες εκείνες που απέφυγαν να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, αντιλαμβανόμενες το υψηλό κόστος εφαρμογής και τα πενιχρά οφέλη που θα προσέφερε.

Συνεχίζεται η κόντρα ΟΤΕ – ΕΕΤΤ
Σε δύο μέτωπα κινήθηκε η κόντρα μεταξύ της ΕΕΤΤ και ΟΤΕ τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία, η απόφαση της ΕΕΤΤ να μην εγκρίνει τα νέα οικονομικά προγράμματα «Double- Play, 60’FM & απεριόριστες διεθνείς κλήσεις στα 4 ΜB και στα 8 ΜΒ» προκάλεσε την αντίδραση του ΟΤΕ, ο οποίος άφησε υπόνοιες για εύνοια της Επιτροπής προς τους ανταγωνιστές του. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «γεννάται ευλόγως το ερώτημα αν η στάση της ΕΕΤΤ προωθεί τις τηλεπικοινωνίες ή τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών», καθώς στους πέντε μήνες που χρειάστηκε η Επιτροπή για να απαντήσει οι ανταγωνιστές του προσέφεραν μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών προϊόντων.
Από την πλευρά της, η ΕΕΤΤ αποφάσισε να μην εγκρίνει τα εν λόγω πακέτα επειδή, μετά από έλεγχο, διαπίστωσε ότι η εμπορική διάθεση των συγκεκριμένων πακέτων θα συνιστούσε πρακτική συμπίεσης περιθωρίου και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ στις ορισθείσες σχετικές αγορές.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μία μικρή έκπληξη όταν η ΕΕΤΤ αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του ΟΤΕ για τη μη συμμόρφωσή του με την υποχρέωση κοστοστρεφούς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας στους χώρους φυσικής συνεγκατάστασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για το LLU. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την απόφαση προσωρινών μέτρων, «αναστέλλεται η προθεσμία πληρωμής των τιμολογίων που έχει εκδώσει και αποστείλει ο ΟΤΕ προς τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την χρέωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρους φυσικής συνεγκατάστασης, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης και προσήκουσας καταβολής από τους υπόχρεους παρόχους στον ΟΤΕ ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του τιμολογηθέντος ποσού». Επισημαίνεται δε ότι το εν λόγω ποσό καταβάλλεται έναντι της οριστικής εκκαθάρισης, η οποία θα λάβει χώρα σύμφωνα με την τελική απόφαση της ΕΕΤΤ επί της ακρόασης.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεκίνησε η On Telecoms
Από τη στιγμή που δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής, οι νυν μέτοχοι της On Telecoms αποφάσισαν να βάλουν οι ίδιοι τα απαραίτητα κεφάλαια για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ίδια την εταιρεία, η πολυαναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σε μεταγενέστερη περίοδο και νέα αύξηση, στην οποία, όμως, θα συμμετέχουν και νέοι μέτοχοι ή κάποιος στρατηγικός επενδυτής. Τα κεφάλαια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση της πελατειακής βάσης της On Telecoms, η οποία στο τέλος του 2008 ξεπερνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 103.000 συνδέσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο σε διαφημιστικές καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες. Από την άλλη, τα κεφάλαια αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων του Champions League και του UEFA Europa League, παρά τη συμφωνία που είχε υπάρξει με τη διοργανώτρια αρχή.
Σύντομα η κατάληξη του φλερτ Rainbow – Quest

Στις αρχές Μαρτίου εκτιμάται ότι θα κλείσει οριστικά η συμφωνία για την εξαγορά της Rainbow από την Info-Quest. Την περασμένη εβδομάδα και οι δύο εταιρείες, με ανακοινώσεις τους, ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών του Γ. Βάμιαλη, κύριου μετόχου της Rainbow με 80%, στην Info-Quest περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών με τις υπάρχουσες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουσιαστικά αυτό είναι και το κεντρικό θέμα συζήτησης. Γενικότερα, η συμφωνία μπορεί να μην έχει κλείσει αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να χαλάσει δεδομένου ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρονται σε εμπλοκή της ίδιας της Apple, της γνωστής αμερικανικής εταιρείας τα προϊόντα της οποίας διανέμει η Rainbow και είναι ο λόγος που η τελευταία μπήκε στο στόχαστρο της Info-Quest.

Διεύρυνση ζημιών για την Wind Hellas το 2008
Μικρή κάμψη εσόδων κατά 3,1% και διεύρυνση ζημιών εμφανίζει το 2008 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η Wind Hellas. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ότι, για τη χρονιά που πέρασε, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 1,15 δισ. ευρώ, έναντι 1,19 δισ. ευρώ το 2007. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας στα 447 εκατ. ευρώ, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα «χτυπήθηκε» από τις χρηματοοικονομικές δαπάνες. Τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 97 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 81 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία το 2008 είχε καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 375 εκατ. ευρώ, από 262 εκατ. ευρώ το 2007, καθώς τα χρηματοοικονομικά έξοδα εκτοξεύθηκαν στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης 145.000 νέους πελάτες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας έτσι τα 5,2 εκατομμύρια. Επίσης, αναφέρει κάμψη του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη (ΑRPU), από 21,6 ευρώ το 2007, στα 19,0 ευρώ πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά, αύξηση εσόδων και διεύρυνση ζημιών εμφανίζει και η Tellas, η οποία πρόσφατα απορρoφήθηκε από την Wind Hellas. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 9%, φτάνοντας τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 26 εκατ. ευρώ από ζημία 4 εκατ. ευρώ το 2007. Τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 54 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η εταιρεία απέδωσε τις ζημίες στο αυξημένο κόστος απόκτησης πελατών και στα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα. Τέλος, η Wind ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2008 είχε 789.000 πελάτες σταθερής από 792.500 που είχε ένα χρόνο πριν.
Επέκταση μέσω εξαγορών για τη Real
Εντός και εκτός Ελλάδας είναι αποφασισμένη να επεκταθεί η Real Consulting, η οποία σκοπεύει να συνεχίσει τις εξαγορές της. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται κατά 51% από τον Ν. Βαρδινογιάννη και κατά 49% από τον Α. Παπαργύρη και κινείται στο χώρο των λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού, εξαγόρασε πρόσφατα το 75% της αυστριακής Incadea, βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά μίας ακόμη γερμανικής εταιρείας, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για την απόκτηση του τομέα λογισμικού της Altec. Το ενδιαφέρον για την Altec σχετίζεται με το γεγονός ότι η Real Consulting δεν δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο χώρο των λύσεων για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα είναι πολύ δυνατή στο χώρο των υλοποιήσεων SAP και Microsoft Navision στην Ελλάδα, όντας μάλιστα η κορυφαία εταιρεία στους εν λόγω τομείς. Το 2008, η Real Consulting είχε κύκλο εργασιών στην Ελλάδα της τάξεως των 21,7 εκατ. ευρώ (με προ φόρων κέρδη ύψους 2,7 εκατ. ευρώ), ενώ μαζί με την Incadea φθάνει στα 39,2 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για το 2009 είναι ο ενοποιημένος κύκλος να ανέλθει στα 70,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23,6 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρχει σημαντική ανάπτυξη της Incadea. Πάντως, η προς εξαγορά εταιρεία είχε το 2008 έσοδα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, οπότε είναι πολύ πιθανό ο συνολικός κύκλος εργασιών της Real να ξεπεράσει φέτος τα 100 εκατ. ευρώ.
Δύσκολη η κατάσταση στη Lannet
Όλο και πιο δυσχερής γίνεται η κατάσταση στη Lannet, με το σενάριο ακόμη και της πτώχευσης να συζητιέται. Η δυσχερής κατάσταση είναι και ο λόγος που η διοίκηση της Lannet καλεί τους μετόχους της εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση που ορίστηκε για τις 16 Μαρτίου στα νέα γραφεία που βρίσκονται στη Μεταμόρφωση, με τις επαναληπτικές συνελεύσεις -σε περίπτωση μη απαρτίας- να προγραμματίζονται για τις 27 Μαρτίου και τις 7 Απριλίου αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός ότι από τις 9 Ιανουαρίου η Lannet έχει υπαχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και έχει προστασία από τους πιστωτές της, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της με αποτέλεσμα το φάσμα της πτώχευσης να είναι πολύ πιθανό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης ορίστηκε λίγο μετά την παρέλευση του τριμήνου που ορίζει το άρθρο 99 για την επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση της αποπληρωμής των χρεών. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση, όμως, και αυτή η περίπτωση δείχνει δύσκολη, κυρίως λόγω της κόντρας με τη Γενική Leasing που είχε ως αποτέλεσμα η Lannet να μην μπορεί να εξυπηρετήσει καθόλου τους συνδρομητές της, οι οποίοι διεκπεραιώνουν τις κλήσεις μέσω του ΟΤΕ. Η Γενική Leasing έχει διακόψει την τροφοδοσία του κεντρικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου της Lannet.
Ανεβάζει ταχύτητα ο ΟΤΕ
Σε αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL σε όλη τη χώρα, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ σχεδιάζει την αναβάθμιση των υφιστάμενων ονομαστικών ταχυτήτων ADSL από το 1 Mbps στα 2 Mbps, ενώ όλες τις συνδέσεις 4 Mbps σκοπεύει σύντομα να τις αναβαθμίσει σε 8 Mbps. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω αναβάθμισης οι προσφερόμενες ταχύτητες θα είναι οι εξής: 2 Mbps, 8 Mbps και έως 24 Mbps.
Οι παραπάνω αναβαθμίσεις αφορούν τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες, οικιακούς και επιχειρησιακούς, λιανικής και χονδρικής. Κατά την έναρξη των αναβαθμίσεων, που εκτιμάται τον Απρίλιο, θα ανακοινωθεί και η νέα ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική για το σύνολο των προσφερόμενων ταχυτήτων ADSL από τον ΟΤΕ.
Blackberry Storm αποκλειστικά από τη Vodafone
Το νέο Blackberry Storm, το πρώτο κινητό της RIM με οθόνη αφής, ξεκίνησε να διατίθεται τη Δευτέρα αποκλειστικά από τη Vodafone. Η νέα συσκευή είναι η πρώτη Blackberry συσκευή που απευθύνεται στο ευρύ κοινό χάρη στα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει και τις πλούσιες multimedia λειτουργίες που προσφέρει.
Η responsive οθόνη αφής που ενσωματώνει χρησιμοποιεί την τεχνολογία click through μέσω της οποίας γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές από τον κάτοχο του Storm οι επιλογές του χρήστη, βοηθώντας την πληκτρολόγηση και την πλοήγηση στο μενού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Storm εκτός από τις πλούσιες εμπειρίες πλοήγησης στο Internet, διαθέτει προεγκατεστημένα εικονίδια απευθείας πρόσβασης σε δημοφιλή social networks, όπως το Facebook ή το Flickr, ενώ πολύ σύντομα θα προστεθεί και το myspace. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να οργανώσει με τέτοιο τρόπο το inbox των μηνυμάτων του έτσι ώστε να λαμβάνει και τις ειδοποιήσεις από τα social networks που ανήκει. Επιπλέον, το Storm διαθέτει κάμερα ανάλυσης 3,2 megapixels, GPS, ΜΡ3 player, Bluetooth, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος του αγγίζει το 1GB (ταυτόχρονα η συσκευή θα διατίθεται στο πακέτο αγοράς με κάρτα microSD χωρητικότητας 8GB). Η συσκευή κυκλοφορεί με ελληνικό μενού αλλά και δυνατότητα πληκτρολόγησης στα ελληνικά, ενώ για την αγορά του συνοδεύεται με μια νέα οικογένεια προγραμμάτων surf and talk της Vodafone. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η αγορά της και χωρίς συμβόλαιο στην τιμή των 399 ευρώ.
Δίκτυο οπτικών ινών στην Αττική κατασκευάζει η MedNautilus
Στα 60 χιλιόμετρα θα φτάσει το μήκος του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών που ξεκίνησε να κατασκευάζει η Mediterranean Nautilus. Την κατασκευή του δικτύου ανέλαβε η Optronics. Στόχος του δικτύου, σύμφωνα με τη MedNautilus, είναι η μείωση του κόστους διασύνδεσης των πελατών της με τα κέντρα της εταιρείας, με συνέπεια να υπάρχει σημαντική μείωση της χονδρικής τιμής διαφόρων προϊόντων της, όπως πόρτες, Internet και μισθωμένες γραμμές.
Με Cisco εξοπλισμό το IP NGN της hol
Η Cisco ανακοίνωσε ότι η hellas online επεκτείνει το πανελλαδικό της δίκτυο οπτικών ινών με την πλατφόρμα οπτικής μετάδοσης της Cisco, βασισμένη σε αρχιτεκτονική IP επόμενης γενιάς (IP NGN), ως μέρος της στρατηγικής της να επενδύει σημαντικά σε κορυφαίες τεχνολογικά λύσεις για την αύξηση της ποιότητας και της πληθυσμιακής κάλυψης των ευρυζωνικών υπηρεσιών της στην Ελλάδα. Σήμερα, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της hellas online εκτείνεται σε περισσότερα από 3.600 χλμ, παρέχοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσφέρει πρωτοποριακές και υψηλής ποιότητας ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες με υπηρεσίες IP τηλεφωνίας, VPN και fibre-to-the-business (FTTB).
Η σχεδίαση και υλοποίηση του δικτύου γίνεται από την Intracom Telecom με εξοπλισμό Cisco ONS15454 Multiservice Transport Platform στα δίκτυα κορμού και περιφέρειας, ο οποίος υποστηρίζει 40 Gbps και της παρέχει την ευελιξία να εφαρμόζει δυναμικά αλλαγές και επεκτάσεις στην τοπολογία του δικτύου. Η καινοτόμος τεχνολογία Ethernet over Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) επιτρέπει τη διασύνδεση πολλαπλών κόμβων DSL στο IP δίκτυο κορμού της εταιρείας με τη χρήση ενός μήκους κύματος, πολλαπλασιάζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο το πλήθος των χρηστών που είναι δυνατόν να συνδεθούν στο δίκτυο.
Πρώτες δοκιμές HSPA+ στην Ελλάδα από τη Vodafone
Η Vodafone είναι η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που επιτυχώς πραγματοποιεί δοκιμαστική κλήση δεδομένων HSPA+ 64QAM, καταγράφοντας ταχύτητες λήψης 20Mbps σε εργαστηριακές συνθήκες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Vodafone κατέγραψε τις συγκεκριμένες ταχύτητες ασύρματων ευρυζωνικών δεδομένων, από τις υψηλότερες ταχύτητες 3ης γενιάς σήμερα διαθέσιμες, σε εργαστηριακό περιβάλλον με χρήση εξοπλισμού δικτύου της Huawei. Επιτυγχάνοντας ταχύτητα 20 Mbps σε περιβάλλον εργαστηρίου, η Vodafone αποδεικνύει ότι συνεχίζει να οδηγεί την εξέλιξη των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών 3ης γενιάς (3G), και δίνει την προοπτική στους συνδρομητές της για υψηλότερες επιδόσεις του δικτύου της. Η Vodafone Ελλάδας δεσμεύεται για τη συνεχή εξέλιξη του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου της. Προσφέρει, σήμερα, ταχύτητες HSDPA 7,2 Mbps / HSUPA 1,44 Mbps και σχεδιάζει, μέσα στο 2009, να διαθέσει εμπορικά την επόμενη γενιά των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών HSPA+ 64QAM και HSUPA 5,76 Mbps, σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές. Σημειώνεται ότι η τεχνολογία HSPA+ 64QAM προσφέρει ένα θεωρητικό μέγιστο όριο ταχυτήτων 21,6 Mbps. Σε δοκιμές πεδίου, το Vodafone Group ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ταχύτητες 16 Mbps σε επίπεδο εφαρμογής τελικού χρήστη. Η τεχνολογία HSPA+ 64QAM αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των (3G) HSPA τεχνολογιών, μέσω της χρήσης πιο προηγμένων τεχνικών διαμόρφωσης και απαιτούν νέες HSPA+ συσκευές ασύρματης πρόσβασης δεδομένων. Η Vodafone συνεργάζεται με τους διεθνείς προμηθευτές της για την κατασκευή, αποδοχή και εμπορική διάθεση των συσκευών αυτών.
Το Ψηφιακό Μέρισμα στο επίκεντρο της ημερίδας της ΕΕΤΤ
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα της ΕΕΤΤ με θέμα «Ψηφιακό Μέρισμα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Κατερίνα Μπατζελή.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, αναφέρθηκε σε μία σειρά νέων αρμοδιοτήτων που απέκτησε η ΕΕΤΤ με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου, όπως της αδειοδότησης και ελέγχου των παρόχων ενσύρματων και ασύρματων δικτύων ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, της επιτροπής ανταγωνισμού για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, της σύνταξης κανονισμού για την εγκατάσταση εξοπλισμού εντός των πάρκων κεραιών, της εποπτείας και ελέγχου του τηλεοπτικού φάσματος και των τεχνικών χαρακτηριστικών εκπομπής, καθώς επίσης και της έκφρασης γνώμης σε πλήθος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των χαρτών συχνοτήτων. Δίνοντας έμφαση στους στόχους της ημερίδας, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι η βασική επιδίωξή της είναι «να φέρει στην επιφάνεια το θέμα του ψηφιακού μερίσματος και να συμβάλει ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς (τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, παραγωγοί και πάροχοι οπτικοακουστικών υπηρεσιών και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας) να εμπλακούν ενεργά στη συζήτηση, ώστε να καταλάβει καλύτερα ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να αναζητηθούν μεθοδεύσεις στενής τους συνεργασίας, για την μεγιστοποίηση των ωφελειών προς τους πολίτες και τους καταναλωτές».
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, έθεσε προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για δύο βασικά θέματα: την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση και την βέλτιστη αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος. Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
1. Άμεση σύσταση Συντονιστικού Οργάνου.
2. Άμεση έναρξη προσωρινής ψηφιακής μετάδοσης από τα εγκριθέντα σημεία εκπομπής,
3. Καθορισμός Πάρκων Κεραιών,
4. Η προσωρινή αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών να γίνει σταδιακά και με μελετημένα βήματα (και, κατά προτίμηση, εκτός των 790 – 862 MHz).
5. Κατάστρωση μέσα στο 2009 εθνικής στρατηγικής για: α) το απελευθερωμένο φάσμα και β) το ψηφιακό μέρισμα που θα προκύψει μετά την μεταβατική περίοδο.
6. Επίσπευση προσπαθειών για την ταχεία και ομαλή αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο κ. Αλεξανδρίδης, αναφέρθηκε στη σύγκλιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και επεσήμανε ότι: «Η ΕΕΤΤ έχει ανακηρύξει το 2009 ως «Έτος Ευρυζωνικής Σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ» και έχει προγραμματίσει αντίστοιχες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζει μελέτη για την αποδοτικότερη και αρτιότερη αξιοποίηση των ραδιοσυχνοτήτων που θα απελευθερωθούν για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οπτικοακουστικές υπηρεσίες, με την αντίστοιχη ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που εναλλακτικά σενάρια θα έχουν στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Τέλος, ως ο εποπτικός βραχίονας και βασικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ραδιοσυχνοτήτων, διαθέτει την σχετική εμπειρία και θεσμική θωράκιση και θα συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια μεθοδευμένης και αποτελεσματικής μετάβασης στην ψηφιακή εποχή».
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι «στη σημερινή πραγματικότητα οφείλουμε να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οδηγώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, στην πρωτοπορία των δυνάμεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες». Ο υπουργός ανέφερε ότι «το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σκοπεύει να αξιοποιήσει κάθε οικονομικό και ρυθμιστικό εργαλείο, για να εξασφαλίσει σε όλους του Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να συνδέονται ευρυζωνικά με το Διαδίκτυο».
Περαιτέρω, ο έθεσε το ερώτημα: «ποιος θα επωφεληθεί από το ψηφιακό μέρισμα και πώς θα κατανεμηθούν οι νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη;». Στο σημείο αυτό τόνισε: «Στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων, που θα καθιστούν την ψηφιακή τεχνολογία προσιτή σε όλους τους πολίτες και επεσήμανε ότι πλέον έχουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες για καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση, όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους. Ακόμα περισσότερο έχουμε την ισχυρή βούληση να ακυρώσουμε ουσιαστικά την έννοια «περιφέρεια». Βασική αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη διαχέεται σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους λιγότερο προνομιούχους που ζουν σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές εξαλείφοντας αποστάσεις και χρονικούς περιορισμούς. Με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αποκτούν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλε-ιατρική, και την τηλε-εκπαίδευση».
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι «το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με στρατηγική, σχέδιο και συντονισμό φέρνει σήμερα κοντά στον πολίτη τον κόσμο του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διαβούλευση για την κατανομή του ψηφιακού μερίσματος. Επιπλέον, αποτελεί ουσιαστική ανάγκη για την κοινωνία η βέλτιστη αξιοποίηση της χρήσης του. Τα παραπάνω είναι κομβικά σημεία στην προσπάθειά μας ο νέος ψηφιακός κόσμος που έρχεται, να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα, τώρα».
Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι «η δυναμική της σύγχρονης τεχνολογίας περνάει ως ένα νέο κύμα επανάστασης και στον χώρο του ραδιοφάσματος με την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή επίγεια τηλεόραση. Η κα Μπατζελή αναφέρθηκε στην ποσότητα φάσματος που θα απελευθερωθεί λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης των υποδομών που θα δημιουργηθούν από τη νέα ψηφιακή τεχνολογία και τόνισε ότι «πρόκειται για απελευθέρωση, όπου πέρα των νέων τεχνολογιών και υποδομών, αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, τον πλουραλισμό των παρόχων αλλά και την προσβασιμότητα των πολιτών σε νέες υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική υγεία, η ηλεκτρονική μάθηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθίστανται πλέον δυνατές λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από το ίδιο το ψηφιακό μέρισμα». Επιπλέον, η κα Μπατζελή επεσήμανε: «Πριν όμως την οποιαδήποτε κατανομή ή ανακατανομή του ραδιοφάσματος και του ψηφιακού μερίσματος θα πρέπει να επισημανθεί η κύρια λειτουργία του. Δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη του δημόσιου αγαθού με θεμελιώδη κοινωνική και πολιτισμική αξία, για την ενημέρωση, την ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας, την εκπαίδευση και άλλες βασικές κοινωφελείς υπηρεσίες όπως η υγεία, και σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν στη λογική της εμπορευματοποίησης. Προσπάθησε να το πετύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αρχική της πρόταση αλλά συνάντησε κυκεώνα αντιδράσεων από όλους τους φορείς και από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις». Η κα Μπατζελή ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφέροντας ότι «σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να περάσουμε σε μία νέα διαχείριση του ραδιοφάσματος που θα επιτρέψει τόσο την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος όσο και την προσέγγιση μας με την ευρωπαϊκή πορεία της κοινωνίας της πληροφόρησης, των γνώσεων και των υπηρεσιών ενημέρωσης».
Οι ομιλίες και παρουσιάσεις των ομιλητών της Ημερίδας είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr).
Επιδοτούμενη δράση για εκπαίδευση γονέων
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και για δεύτερη χρονιά η δράση «Γονείς.gr» της Ψηφιακής Στρατηγικής, η οποία απευθύνεται στους γονείς ή κηδεμόνες 335.000 μαθητών που εγγράφηκαν στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) κατά το σχολικό έτος 2008-2009 και οι οποίοι δεν έχουν ήδη συμμετάσχει στο έργο. Η δράση χρηματοδοτείται κατά 20% από εθνικούς πόρους και κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ήδη στην πρώτη χρονιά υλοποίησης του «Γονείς.gr» η συμμετοχή των γονέων υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη. Περισσότεροι από 21.000 γονείς πραγματοποίησαν εγγραφή σε κάποιο εκπαιδευτικό πακέτο, ενώ 19.870 ολοκλήρωσαν την κατ’ οίκον εκπαίδευση. Σχεδόν 3.200 γονείς επέλεξαν να αποκτήσουν και σχετικό πιστοποιητικό για τις εκπαιδεύσεις τους.
H δράση «Γονείς.gr» σχεδιάστηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), φορέα εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Για κάθε δικαιούχο γονέα (ένας ανά μαθητή), επιδοτείται το 100% του κόστους εκπαίδευσης και πιστοποίησής του όπως και η απόκτηση νέας ευρυζωνικής σύνδεσης Διαδικτύου διάρκειας δύο (2) μηνών. Τα ποσά των επιδοτήσεων ανά δικαιούχο ξεκινούν από τα 350 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 640 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και το στάδιο συμμετοχής του δικαιούχου στο έργο. Η επιδότηση καταβάλλεται στον φορέα εκπαίδευσης, σε πρόγραμμα του οποίου θα επιλέξει να εγγραφεί ο δικαιούχος. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις διαδικασίες της δράσης υπάρχουν στο www.goneis.gr.
Πρωτιά στα PC για την ΗΡ
Η HP αναδεικνύεται ηγέτης στην αγορά των desktop και notebook PC παρουσιάζοντας αύξηση 42 %, ενώ για την κατηγορία των notebooks η εταιρεία παρουσίασε ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης που έφτασαν το 65,5 %. Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την IDC και αναφέρονται στα αποτελέσματα του 2008. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2008, η HP απολαμβάνει για άλλη μια φορά την πρώτη θέση στην κατηγορία των notebooks, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 91,6 % έναντι του 65,4% της συνολικής αγοράς. Η εταιρεία κατέκτησε υψηλό μερίδιο αγοράς της τάξεως του 30,1% ξεπερνώντας το δεύτερο κατασκευαστή κατά 12,2 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι για το τέταρτο τρίμηνο η HP Hellas πούλησε 78.049 τεμάχια φορητών υπολογιστών, ξεπερνώντας το δεύτερο κατασκευαστή κατά 31.815 τεμάχια.
Ενδιαφέρουσα ημερίδα για social networking
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Socila Media & Επικοινωνίας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009, στο Μουσείο Μπενάκη. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διείσδυση και τη χρήση των social media στην Ελλάδα ανέδειξε η έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, το τμήμα Marketing & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την MRB Hellas.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι Έλληνες χρήστες επικοινωνούν μέσω των social media (88,2%) ενώ οι κύριες δραστηριότητές τους εστιάζονται στο να μοιράζονται αρχεία (63,1%) να διαβάζουν blogs (55,7%) και να επισκέπτονται εφαρμογές κοινωνικής διαδικτύωσης /social networks (50,2%) ακόμη κι αν δε γνωρίζουν τον όρο social media (77,9%). Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου θεωρεί ότι τα προσφερόμενα από τα Social Media είναι θετικά, και σε αυτά περιλαμβάνει την Ενημέρωση / Πληροφορίες (50,1%), την Επικοινωνία (25,9%), και την Διασκέδαση / Ψυχαγωγία (23,0%).

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...