Ευρυζωνικότητα: H Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο

by e-mail: axarslan@






Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρυζωνικότητα μέχρι την 1η Ιουλίου 2008, προκύπτει πως η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των 27 κρατών. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση από το τέλος με ποσοστό της τάξης του 11,2% έναντι 21,7% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (όπως φαίνεται και στην Εικόνα 1) σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008. Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά την αύξηση που παρουσιάστηκε, η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει μόνο τη Ρουμανία (σε σχέση με τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2008).


Εικόνα1: Ποσοστά Ευρυζωνικής Διείσδυσης-Ιούλιος 2008


Όσον αφορά την αύξηση του ευρυζωνικού ποσοστού διείσδυσης, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση της τάξης του 2.1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008 ενώ η αύξηση, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007 έφτασε το 4.4%.



Εικόνα 2: Αύξηση του ποσοστού ευρυζωνικής διείσδυσης από Ιούλιο 2007-Ιούλιο 2008


Όπως προκύπτει από τους παρακάτω πίνακες, ενώ το 2005 η απόκλισης της Ελλάδας από το Μέσο Όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, πλέον είναι στις 10.5, το οποίο αποτελεί μικρή πτώση από την μέγιστη διαφορά των 11.44 μονάδων που είχε η Ελλάδα το 2005. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η τάση από το 2005, είναι αυτή της σμίκρυνσης της ψαλίδας έστω και μικρά βήματα, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3.



Εικόνα 3: Απόκλιση του ποσοστού ευρυζωνικής διείσδυσης για την Ελλάδα από το ΜΟ της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια



Εικόνα 4: Ποσοστά Διείσδυσης Ευρυζωνικότητα τα τελευταία πέντε χρόνια για την Ελλάδα και απόκλιση από το ΜΟ της ΕΕ


Όσον αφορά τον αριθμό των ευρυζωνικών γραμμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα εγκαινίασε 485.116 νέες ευρυζωνικές γραμμές, φτάνοντας έτσι σύνολο της τάξης των 1.240.148 γραμμών, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά γραμμές ADSL. Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων ευρυζωνικών γραμμών που χρησιμοποιούν τεχνολογία διαφορετική από αυτήν του DSL, όπως για παράδειγμα FFTx, είναι μόλις 1.980.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρυζωνικές υπηρεσίες με βάση τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, όπως 3G και υπηρεσίες δεδομένων με κάρτα δεδομένων, φαίνεται ότι αποκτούν σημασία στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο ρυθμό κινητής ευρυζωνικής διείσδυσης ή Ελλάδα είναι άνω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου με 11,0% έναντι 6,9%.



Εικόνα 5: Ποσοστά Κινητής Ευρυζωνικής Διείσδυσης-Ιούλιος 2008


Για ακόμα μια φορά μπορούμε να συμπεράνουμε, πως παρά τις προσπάθειες της χώρας για σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η Ελλάδα απέχει πολύ από ένα στόχο που συνεχίζει με τη σειρά του να κινείται.



Πηγή: Europa press

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...